fbpx

Medve garázdálkodik Bükklokán

Gyakorta jár a medve Bükklokán, már több tehenet is megkarmolt, eddig el tudtuk hajtani, de a hétvégén már nem. Szombaton este elpusztított egy tehenet – hívta fel a figyelmet a károsult, Tankó Erzsébet. Érdeklődésünkre elmondta az eset a Sötétvölgyben történt.

Mivel Bükkloka közigazgatásilag Szépvíz községhez tartozik, így az ottani polgármesteri hivatalnál jelentették a vadkárt, jelenleg még várják a kárfelmérő bizottság kiszállását a helyszínre.

A szóban forgó terület a Szépvízi Erdészeti Hivatal vadászterülete, így ők az illetékesek, hogy kérjék a veszélyes medve kilövését vagy elszállítását.

– Kérem a helyi vadásztársulást, hogy tegyen le kilövési kérést a minisztériumhoz. Ne várjuk meg, hogy még több anyagi kár keletkezzen vagy emberélet kerüljön veszélybe! A fő prioritás az emberi élet védelme kell legyen! – írja közösségi oldalán Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyeelnök szerint a kártérítések igénylésének és kifizetésének szigorítása és nehézkessége a romániai bürokráciával magyarázható, mivel alig van időben megtérített vadkár, így az emberek a károk nagy részét már be sem jelentik. Statisztikailag nem nőtt jelentősen az elmúlt években a vadkárok száma, a valóságban viszont lassan mindennaposak a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok. Ezekre kívánja felhívni a figyelmet a Vadkárok Székelyföldön nevet viselő közösségi oldal is: https://www.facebook.com/vadkarok/

– Mivel már több haszonállatot is megsebesített a medve fennáll a veszélye annak, hogy nem ez volt az utolsó eset, hogy tehenet pusztított el a környéken, nagy valószínűséggel vissza fog térni. A további vadkárok, esetleges támadások elkerülése végett, mielőbb kérni kell a medve eltávolítását a területről! – véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/

Csíkszereda, 2018. augusztus 20.

 559 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás