fbpx

A csíkszeredai kórházba látogatott a medve

Futótűzként terjedt a hír, hogy július 18-án, szerdán délután egy hárombocsos anyamedve kószál a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közvetlen közelében. Mobiltelefonnal több kórházi alkalmazott is megörökítette a hívatlan vendégeket. Az esetről elsőként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be közösségi oldalán. Nem csoda, hisz a medveészlelés alig pár tíz méterre történt lakóházától, ahol családjával együtt él.

– Eddig, mint megyei tanácselnök Hargita megye lakosainak védelmében emeltem fel hangomat a megszaporodott medvék, és az ebből kifolyólag tetemesen megnövekedett vadkárok és emberre történő támadások esetén! Most, mint magánszemély is érint a ma délután észlelt medvék ijesztő közelsége, hisz alig pár méterre volt a medve a kertünktől, ahol a gyermekeim nap mint nap játszanak a nyári szünetben. A XXI. században, egy megyeközpontban kell rettegnünk egy vadállattól? Abszurdum! – nyilatkozta az esti órákban Borboly Csaba.

Az esetről személyes oldalán is beszámolt: „Gyakorlatilag 25 méterre a házamtól. Most itt vannak a vadőrök és a zsandárok, megpróbálják elijeszteni. Sajnos nincs több törvényes eszköz, még az elszállításról is a minisztérium dönt, és nem azonnal” – olvasható a bejegyzésben.

medve2_2018jul19

– Kérni fogjuk a medvecsalád mielőbbi elköltöztetését a vadászegyesülettől és a minisztertől. Ugyanakkor kérjük a minisztert, hogy sürgősséggel hagyjanak jóvá egy decentralizált beavatkozási szabályt a lakott településeken gyakran megjelenő példányokra vonatkozóan – hangsúlyozza közösségi oldalán a megyeelnök. Az elmúlt időszakban Csíkszereda több pontján is két-, illetve hárombocsos anyamedve jelenlétéről érkezett lakossági panasz a megyei tanácshoz.

Többen láttak kétbocsos anyamedvét a csíksomlyói sípályán és környékén, továbbá Csíkszereda Csíkszentkirály felőli bejáratánál, az OMV töltőállomás közelében. Az elmúlt hetekben a csíkzsögödi Natúr lakóparkban élők jelezték, hogy a házak közelében egy hárombocsos anyamedve ütött tanyát. Tegnap délután a csíkszeredai kórháznál észlelték a medvéket.

– Támogattuk s továbbra is támogatjuk a medvepopuláció menedzsmenttervét, de a tervtől a megvalósításig hosszú az út. S nagyon úgy néz ki, hogy a medvéknek is és az embereknek is fogy a türelmük. Elfogadhatatlan és felelőtlen az a magatartás, amely engedi, hogy a medvék lassan a játszótérre költözzenek – írja Borboly Csaba.

medve3_2018jul19

Borboly Csaba arra kéri a csíkszeredaiakat és a városhoz tartozó településrészek lakóit, ha lakókörnyezetükben medvét észlelnek vagy van tudomásuk róla, jelezzék az info@borbolycsaba.ro e-mailcímen. Az eddigi észleléseket a csatolt térképen jelölték meg.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2018. július 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.