fbpx

A Csomád–Bálványos társulásnak Székelyföld alapintézményévé kell válnia

A Csomád–Bálványos Közösségek Közti Társulás a régió fejlesztési elképzeléseiről, turisztikai kihasználásáról szervezett megbeszélést november 24-én Sepsibükszádon, amelyen részt vettek a régióban található polgármesteri hivatalok, civilszervezetek képviselői, illetve Hargita és Kovászna megye tanácsának vezetői, szakemberei. A megbeszélés célja a közös elvek, az együttműködési alapok kidolgozása a további lépések összehangolása céljával. A megbeszélésen bemutatták a régióban működő  szervezetek tevékenységeit,  fejlesztési elképzeléseit.

Házigazdaként Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere köszöntötte a résztvevőket, elmondta, hogy a fürdőváros jó irányban indult el azzal, hogy átadták az élményfürdőt, amely látogatóinak száma mostanra eléri a százezret. Kiemelte, a Csomád–Bálványos régióban számos olyan turisztikai célpont van, amelyre lehet építeni, fontos leszögezni a konkrét, megvalósítható terveket, elképzeléseket, amelyeket a társulás munkatársai az önkormányzatok és tagok támogatásával véghezvisznek. Elmondta, a 2014–2020-as pályázási időszakot ki kell használni tursztikai szolgáltatások bővítésére, illetve a régió fejlesztésére. A polgármester számos tursztikai lehetőséget sorolt fel, amelyek hozzajárulhatnak az idegenforgalom fejlesztéséhez a régióban, úgymint bicikliutak, turistaútvonalak kialakítása, állatlesek kiépítése.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a hétfői munkamegbeszélésen elmondta: A Szent-Anna tó, Bálványos vár környéke mindannyiunk szívügye. Konkrét elképzeléseink vannak annak érdekében, hogy az évek óta halovány tevékenységet mutató Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás aktivitását fellendítsük, életet leheljünk bele. Ennek érdekében Kovászna Megye Tanácsa részéről hajlandók vagyunk több pénzt betenni az egyesületbe. Ennek viszont egy feltétele van: a hatékony munka. A munka első lépése a térség területrendezési tervének elkészítése. Ez turisztikai és gazdasági szempontból is előrelépést hoz a környéknek, sőt Székelyföldnek egyaránt. Hiszen a mellett, hogy megsokszorozza a turisták számát a környéken, új munkahelyeket is teremt az itt élőknek”.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a Csomád–Bálványos Közösségek Közti Társulás az egyetlen olyan jogi entitás, amelynek tagja mindkét megyei tanács, ezért Székelyföld alapintézményévé kell válnia, amelynek tagjai együttműködéssel, együttgondolkodással és sok munkával kell húzzák előre az egész térséget. Hangsúlyozta: mivel mindkét megyei tanács tagja a társulásnak, hatalmas pontenciállal rendelkezik, a civilszervezetek és helyi önkormányzatok mellett két megyei tanács erőforrásait tudják odarendelni a társulás céljainak megvalósítása érdekében. Elmondta, sok civilszervezet, vendéglátó egység működik a térségben, a társulás feladata, hogy összefogja, egységesítse ezeket az erőfeszítéseket. A vendégéjszakák növelése szempontjából fontos, hogy ne konkurenciát lássanak egymásban a térségek, hanem ellenkezőleg, egyik régióból a másikba kell küldeni a vendégeket, hogy minél több időt töltsenek Székelyföldön.

A mai tanácskozás célja, hogy minél több konkrétumot szögezzünk le, olyan elképzeléseket, amelyek mérhetők, számonkérhetők, és továbbgyűrűző hatásuk van. A jelenlévők mind értéket teremtettek, sok jó projektet, elképzelést, pályázatot bonyolítanak le, fontos lenne ezeket összehangolni, ez lenne a társulás szerepe. A napi feladatok ellátása mellett a hosszú távú célokon is dolgozni kell türelemmel, odaadással, annak érdekében, hogy Székelyföld intézményeként be tudja tölteni hathatós tevékenységét – emelte ki Borboly Csaba.

Daragus Attila, Torja polgármestere kiemelte, hogy a Csomád–Bálványos turisztikai szempontból kiemelkedő adottságokkal rendelkezik, amely nagyon sok embert vonz, fontos az együttműködés, egymás eseményeinek promoválása. Ugyanakkor az erőforrások és hiányosságok számba vételére is felhívta a figyelmet, annak érdekében, hogy egységes irányvonal mentén lehessen fejleszteni.

Bács Márton Csaba, Sepsibükszád  polgármestere felhívta a figyelmet a meglévő turisztikai erőforrások kihasználásának fontosságára, úgy, mint a településen fúrt melegvizű szénsavas ásványvízkút turisztikai felhasználása.

Albert Zoltán,  a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képvisletében mérlegelte a térség turisztikai lehetőségeit, majd az Accent GeoÖkológiai Szervezet, az Extrem Sport Club, a Green Zone Egyesület, a Hargita Öko Alpin Klub, a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület, a Pro Szent Anna Egyesület, a Tusnádfürdői Turisztikai  Egyesület, a Vinca Minor Egyesület képviselői tartottak bemutatót szervezetük tevékenységéről, elképzeléseiről.

Sepsibükszád, 2014. november 24.

 1,087 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás