fbpx

Megszavazták a parajdi gyógykezelő komplexum támogatását

250 ezer lejjel támogatja Hargita Megye Tanácsa a parajdi élményfürdő-gyógykezelő komplexum megnyitását. Az intézmény döntéshozó testülete erről november 24-i, hétfői ülésén döntött, amelyet Parajdon, az említett létesítményben tartott. A működés elkezdéséhez összesen több mint 600 ezer lejre van szükség, és a helyi önkormányzat az összeg háromnegyedének biztosítását kérte a megyei tanácstól. Ezt meg is kapta volna, de mivel idén, az év vége felé már csak az igényelt pénz valamivel több mint a felének az elköltésére van lehetőségük, ennyit szavazott meg a testület. Bokor Sándor polgármester reményét fejezte ki, hogy ennek ellenére jövő tavasszal megnyílhat a központ.

Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte a környékbeli települések elöljáróit és egyházi vezetőit is, és abbéli reményét fejezte ki, hogy egyre több közös terv, program valósul meg a térségben.

– Azért jöttünk ma ide, hogy ez a gyógykezelő központ mihamarabb elkezdhesse működését, és szerepe legyen a közvetlen környezete, a szomszéd települések, illetve az egész megye gazdasági fejlődésében. A polgármester úr segítséget kért, és lépnünk kellett. Köszönöm mindazoknak a segítségét a testületből, illetve a megyeházáról, akik kivették szerepüket ennek a hozzájárulásnak az előkészítésében – mondta a megyei tanács elnöke.

Mint arról beszámoltunk, az épület még 2010-ben elkészült a több mint hárommillió euró értékű beruházás révén – amelyhez, az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a kormány biztosított forrást –, ám azóta sem sikerült beindítani, mert elmaradtak bizonyos belső munkálatok. A helyi önkormányzat a megyei tanácstól kért támogatást, amelyből többek között egy beléptetőrendszert, a gyógyvíz melegítésére és tárolására alkalmas berendezést, valamint a tusolók vizének melegítésére alkalmas napelemes rendszert helyeznek üzembe.

A tanácsosok arról is döntöttek, hogy tíz évre a gyergyóújfalvi önkormányzat ügykezelésébe adják át a 138-as megyei út községen átvezető szakaszának egy részét a gyalogosforgalom biztonságossá tételét célzó munkálatok miatt. A megyei tanács 2014. évi tagdíjaként 5000 lejt szavaztak meg a máréfalvi Kőlik Egyesület számára, 25 ezer lejt pedig az év végi Hargita Megyei Sportgála szervezésére.

Elfogadták ugyanakkor a megyei tanács és a helyi önkormányzatok közötti, a megyei utak téli karbantartására vonatkozó szerződés modelljét. Erre azokon a szakaszokon van szükség, amelyek karbantartására nem akadt jelentkező a közbeszerzésen, a szerződés a 2014. november 25 – 2015. március 31. közti időszakban érvényes. A Hargita Megyei Területi Közrendi Hatóság (ATOP) tagjai sorába, szavazás nyomán, három megyei tanácsos került: Bege Károly és Sándor Barna (RMDSZ), valamint Thamó Csaba (MPP). Borboly Csaba felkérte az új tagokat, hogy fogjanak neki a tevékenységüknek, és válasszanak a testületnek elnököt.

Az ülésen részt vett Bokor Sándor polgármester, Kántor Csaba püspökhelyettes, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye esperese, parajdi lelkipásztor, Fehér Márton római katolikus plébános, valamint Péter Ferenc, Szováta polgármestere is.

Csíkszereda, 2014. november 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.