fbpx

A fiatalokat érintő dokumentumot szavaztak meg Borboly Csaba javaslatára a SIC Feszten

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének előterjesztésére a Kovászna megyei Csomakőrösön megtartott SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetemen augusztus 13-án megszavazták A székelyföldi politikusok teendői az elkövetkező időszakban című dokumentumot. A húszpontos dokumentum a fiatalokra fekteti a hangsúlyt.

Borboly Csaba a Választások előtt és után témájú kerekasztal-beszélgetésre kapott meghívást, ahol hozzászólásában azt a kérdést vetette fel, hogy mit kell tennie egy székelyföldi politikusnak, illetve prioritásként nevezte meg a fiatalok helyzetét. A látható többséggel elfogadott dokumentumban mindenki egyetértett Hargita Megye Tanácsa elnökének javaslataival. A végül húsz ponttal összeállított dokumentumot az egyik legfontosabb anyagnak nevezte Borboly Csaba.

Mérsékelni kell az elvándorlást, öszöntözni a visszatelepedést

Létre kellene hozni egy alapot, ami a külföldön dolgozók visszatelepedését ösztönzi, illetve egy platformot a fiataloknak, ahol minden őket érintő információt, lehetőséget elérnek, mondta Borboly Csaba. A jelenlevők egyetértettek abban, hogy kell a fiataloknak a számukra fontos információkat összesítő oldal, amely egy gombnyomásra van tőlük.

Nagyobb hangsúlyt fektetni a pályaorientációra és családvédelmi programokat kell kidolgozni, a folyamatok elébe menni, hogy a fiatalok érezzék, itthon vannak és biztonságban vannak, hangzott el Csomakőrösön.

Alternatívákat az elvándorlásra

Adatbázist készítenének az elvándorlókról, mert így hatékonyabban meg lehetne szólítani őket. Ezenkívül meg kell mutatni az itthon maradottak jó példáit (http://www.borbolycsaba.ro/blog/papagaj-de-mogottes-tartalommal/) , ami motiváció lehet másoknak is arra, hogy ne menjenek el, kerültek be ezek a szempontok is a dokumentumba.

Fiatalok bevonása a politikába

A fiatalokat be kell vonni a politikába, akár lehetne egy személy, aki az önkormányzatokban képviseli a fiatalok érdekeit, hangzott el a dokumentum megvitatásán. Továbbá az is felmerült, nem az a baj, hogy nincs külön ifi politika, hanem, hogy a különböző ágazatok nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Egy másik fontos tennivalóként az EU-s alapok hozzáférhetővé tételét fogalmazták meg.

Szakképzés, szakoktatás – a lehetőségek bővítése

A legnagyobb probléma, hogy túl sok a diplomás, és nagyon kevés a szakember, mondta Borboly Csaba. Mint ismeretes, Hargita Megye Tanácsa számos érintett intézménnyel közösen több éve dolgozik az szakoktatás presztizsének visszaállításán és fellendítésén (http://hargitamegye.ro/hirek/szakoktatas.html) . Egy szakképzési klaszter (http://itthon.transindex.ro/?hir=39190) megalakítása hozzájárulna ahhoz, hogy a régió szakképzési rendszereit összehangoltan, a határokon átívelő módon fejlesszék és újítsák meg, kiaknázva az együttműködésben rejlő sokszorosító hatásokat. A szakosztályokat a munkaerőpiaci igényekhez mérten kell kialakítani, hogy a szakma elsajátítása és a szakmákban való elhelyezkedés tényleges alternatíva legyen.

Otthonteremtés, tehetséggondozás

Hargita Megye Tanácsának elnöke előterjesztésében kiemelte: fontos az RMDSZ ifjúság témakörben folytatott kommunikációja, hogy minél több olyan döntés szülessen politikai szinten, amely érinti a fiatalokat. Élni kell minden olyan pályázati lehetőséggel, amelyeket a megyei tanács és az Európai Unió biztosít, a fiatalok itthon maradásának érdekében olyan törvénymódosító javaslatokat kell előterjeszteni, melyek előnyösebb lehetőséget biztosítanak az ifjúságnak az építkezésben, a fészekrakásban.

Az elfogadott dokumentum utolsó pontjai a hallgatóság javaslatára a székelyföldi őshonos állat- és növényfajták visszahonosítására, az épített örökségre (http://epitettorokseg.ro/ ), a sporttehetségek gondozására és egyéb tehetségprogramokra vonatkoznak.

A dokumentum teljes szövege.

Fotók: a rendezvény Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/sicfeszt/photos/?tab=album&album_id=1767425393515379 )

Csíkszereda, 2016. augusztus 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.