fbpx

A Hargita-hegység térségének fejlesztésére pályáznának az Országos Helyreállítási Terv keretében

Hargita megye fejlesztését támogató egyesületek tagdíjait hagyták jóvá

A Madarasi-Hargita és Homoródfürdő víz- és szennyvízhálózatának fejlesztésére pályáznának az Országos Helyreállítási Terv keretében (PNRR), hangzott el Hargita Megye Tanácsának kedd, március 8-i online rendkívüli ülésén.

Dávid Lajos megyei tanácsos kérdésére válaszolva Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tájékoztatta a testületet, hogy Bíró Barna Botond alelnökkel és Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterével egyeztetve az a döntés született, hogy a helyreállítási tervben tesznek le támogatási igénylést a területi rendezési terv elkészítésére. Mint mondta, az így felszabadult összeget a megyei utak és járdák felújítására fordítanák.

A megyei tanács saját útkezelő vállalat, a Hargita Útkezelő Vállalat 7,3 millió lej bevételt valósított meg. Ebben az évben szeretnék folytatni a géppark bővítését. Ennek köszönhetően egyre több kisebb volumenű útmunkálatot tud közvetlenül elvállalni Hargita megyében, gyorsabban és hatékonyabban dolgozva, kikerülve a korábbi évek akadályait, amelyeket a közbeszerzések vonnak maguk után.

Mint Borboly Csaba kifejtette az ülés sürgősségét többek között az adta, hogy elősegítsék a szemészeti osztály újraindítását.

– Mielőbb el kell kezdenünk a szemészeti osztály műtőjének újraengedélyeztetését, valamint a kardiológiai osztály laboratóriumának felszerelését is. Továbbra is támogatjuk a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, hogy még ebben a hónapban újra indulhasson a munka a szemészeten. A közegészségügyi hatóság és a tűzoltóság által jelzett módosításokat mielőbb el kell végezni a tevékenység átszervezésére vonatkozó módosításokat és a további igényelt eszközök beszerzését – tette hozzá Borboly Csaba.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak átadták adminisztrálásba a csíkszeredai Haladás utcában található ingatlant, amely felújításával az igazgatóság átköltözhet az új épületbe.

A testület megszavazta a fejlesztési társulásokban, egyesületekben a maximális tagdíjat Hargita Megye Tanácsa részéről.

A Honline Média Kft. Részéről egy budapesti fiókot szeretnének létrehozni, amely révén a Hargita megyei, Székelyföldi kulturális programot népszerűsíthetik intézményi együttműködés révén.

Az ülés Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán tekinthető meg:

https://fb.watch/bD0TnKSizI/

Az ülés napirendje itt olvasható.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.