fbpx

Borboly Csaba: a kihívás az energia adórendszer kiegyensúlyozása, hogy a terhek ne háruljanak a kiszolgáltatott rétegekre és az életminőség ne sérüljön

Peer Parlament esemény első alkalommal, ahol az energia és a villanyáram adócsökkentéséről szóló jelentés került megvitatásra

A február 7-én megszervezett Peer Parlament online eseményen részt vettek: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, az ENVE szakbizottság tagja, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Antal Lóránt szenátor, Román Parlament Energiaügyi Bizottsága, Roxana Șunică, a Denkstatt (Klímaegyezmény Nagykövete) koordinátora, Dr. CSÁK László, szakértő.

„Az éghajlat semlegességre való átállás EU-tagországok közös célja és meg kell fontolnunk a befektetések és a cselekvési tervek újragondolását a kiszolgáltatott csoportok védelme érdekében. A klímacélok eléréséhez szükséges intézkedések többsége sajátos területi dimenzióval rendelkeznek, így a helyi és regionális hatóságok vannak abban a helyzetben, hogy helyi szinten értékeljék és megfogalmazzák ezeket ” – mondta Borboly Csaba.

Borboly Csaba szerint, a zöld átállásnak társadalmilag igazságosnak kell lennie, hogy eredményes legyen. Mi Brüsszelben gyakran mondjuk, hogy nem hagyunk senkit hátra, ezért konkrét politikákat kell kidolgozni.

Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő többszintű megközelítésre van szükség:  elismerte a helyi és regionális hatóságok  hozzájárulásának fontosságát és az ezzel járó költségeket. Mint kiemelte ezért is fontos a Klímaszociális Alap megfelelő méretezése, melyet befektetésekre használhatnak fel.

„A vita kiindulópontja a jelenlegi energiaválság. Egész Európa energiaválsággal fog szembesülni, és Romániának újra kell gondolnia az energiastratégiáját, hogyan lépjen tovább és hogyan kezelje a helyzetet. Szeretném hangsúlyozni, hogy számunkra a legfontosabb a polgárok képviselete és ebben a szektorban számos kihívás előtt állunk, hogy a lakosságnak olyan beruházásokat biztosítsunk, amelyek segítik az ellenálló képességüket” – mondta Antal Lóránt, a román parlament energiaügyi bizottságának szenátora.

Roxana Șunică, a Denkstatt koordinátora nagyra értékelte az ilyen jellegű megbeszélések fontosságát, amelyek a politikusok felé közvetítik az ötleteket és véleményeket, amelyek a Zöld Egyezmény és az EU első klímasemleges kontinensre való törekvésének a jövőjét kívánják alakítani. Az általa képviselt tanácsadó csoporton segítségével rendezvényeket szerveznek, hogy javaslatokat gyűjtsenek a társadalom előtt álló problémák helyes megértéséhez.

A Dr. Csak László szakértő által megfogalmazta a rendezvény konklúzióját: a zöld átállást célzó politikákat úgy kell kialakítani, hogy a kiszolgáltatott csoportok életét ne akadályozzák a még magasabb adók.

„Közös a kihívás és határozottan kell fellépnünk annak érdekében, hogy a klímasemlegesség társadalmilag méltányos megvalósításához kapcsolódó záródokumentumok kidolgozásából a jó megoldások se maradjanak ki” – mondta Borboly Csaba.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének jelentéstervezetét, idén március 10-én hagyja jóvá a Régiók Európai Bizottsága.

További információ itt olvasható: https://cor.borbolycsaba.ro/ro/?page_id=1089.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.