fbpx

A Hargita megyei jó példa ragadós Kárpát-medence-szerte

Felcsík tűzoltócsapatainak szerveztek képzést a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke és csapata kezdeményezésére, ezt támogatta Hargita Megye Tanácsa a pályázati programjából. Az okleveleket szeptember 11-én, vasárnap adták át ünnepélyesen a csíkmadarasi kultúrotthonban, a szintén a megyei tanács támogatásával vásárolt védőfelszerelésekkel együtt. Az eseményen Borboly Csaba megyeelnök örömmel nyugtázta, hogy Hargita megyében már nemcsak a felszerelésnek, a biztonságnak, az épületeknek szentelnek figyelmet az önkéntes tűzoltók, hanem annak is, hogy minél hasznosabban, egymásra figyelve dolgozzanak a csapatok, és minél hatékonyabban dolgozzanak a felszereléssel, a védőruházatban. Borboly Csaba beszédében arra ösztönözte a tűzoltókat, hogy folytassák a közös gondolkodást a megyei tanáccsal.

– Szükség van az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségével együtt tervezett tankönyvre, amelyből a gyermekeket a helyi tűzoltócsapatok segítségével a megelőzésre nevelhetjük, a legfontosabb ugyanis a prevenció. A nagy bajok többségét meg lehet előzni, ha megvan a kellő felkészültség – mondta a megyeelnök hozzátéve, hogy a tankönyv megvalósulása érdekében támogatták a Hargita megyei tűzoltók szervezetének pályázatát.

Borboly Csaba arra kérte a tűzoltókat, egyeztessenek településük polgármesterével, és készüljenek fel az európai uniós támogatások lehívására. Ha csak lehet, integrált kiírásokra jelentkezzenek, például az önkormányzatok pályázhatnak önkéntes tűzoltóik számára a vidékfejlesztési programon belül a LEADER-kiírásokon. Az elöljáró azt is közölte, hogy ha lesz visszaosztott pénz idén vagy legkésőbb jövőre, akkor pályázhatnak a települések, erről is egyeztessenek polgármesterükkel.

A megyei tanács elnöke arról is beszélt, hogy nagyon fontosnak tartja a különféle képzési programok intézményes formában való megszervezését, ezért együtt kell gondolkodni arról, hogyan lehet létrehozni olyan szakosított intézményt, amely hivatalos képzést tarthat. Szeretnénk, ha haladás lenne e téren is – jelentette ki.

A Hargita megyei tevékenységnek az egész Kárpát-medencében gyűrűző hatása van, más megyékben is követni akarják a tűzoltók támogatásának hargitai módszerét, mutatott rá Csóka Károly. A Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke felszólalásában elmondta, nagyon előnyös lenne, ha a magyarországi és a romániai tűzoltóképzéseket egységesítenék, illetve kölcsönösen elismernék egymás okleveleit. Méltatta Hargita Megye Tanácsa tűzoltókat célzó támogatási rendszerét, mint fogalmazott, a jó példa ragadós más megyékben, például Biharban, úgyhogy ezeknek a képzéseknek, egymás tevékenysége összehangolásának van jövője. (A békési elnök beszéde meghallgatható a következő linken: https://soundcloud.com/borbolycsaba/jo-pelda-erdemes-kovetni)

Csíkszereda, 2016. szeptember 11.

 726 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás