fbpx

A hazai vásárlók és a turisták is keresik a hagyományos termékeket

Van kereslet a hagyományos termékekre a hazai vásárlók, a turisták körében is, illetve a külföldi vásárokon is kedvelik ezeket, ezért kell segíteni az induló vállalkozásokat, illetve fejleszteni a meglévőket. A 2014–2020-as időszakban európai uniós forrásokra pályázhatnak gyümölcsfeldolgozással foglalkozó szövetkezetek, cégek, termelői csoportok és engedélyezett magánszemélyek. A cél a helyi termelők összefogása a pályázáshoz, hangzott el azon a megbeszélésen, amelyek augusztus 27-én, csütörtökön a csíkszeredai megyeházán tartottak. A találkozón jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, Ábrahám Emma, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara vezetője, Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője, Lőrincz Csaba, a megyei tanács elemzőcsoportjának munkatársa, közbirtokosságok képviselői, a Székely Konyha Egyesület tagjai, illetve Hargita megyei termelők.

– Ki kell használni a gyümölcsfeldolgozásban rejlő lehetőségeket, segíteni kell az induló vállalkozásokat, hiszen egyre többen foglalkoznak ezzel a szakterülettel. A régi termelőknek tovább kell lépniük, fejlesztés szükséges ahhoz, hogy a többéves munka árán felmutatott minőség megmaradjon – mondta Borboly Csaba. A pályázati pénzek lehívása szövetségekben valósulhat meg, illetve közösen kell megszervezni az értékesítést amellett, hogy mindenki megőrzi a terméke sajátosságát, tette hozzá a megyeelnök.

Ki kell dolgozni az értékesítés folyamatát a raktározástól a szállításig, és a szövetkezeti forma azért szükséges, hogy nagy mennyiségű megrendeléseknek is eleget tudjanak tenni, mondta Márton István.

A 2014–2020-as időszakban a vissza nem térítendő támogatás értéke 50%, ezt az értéket növeli, ha integrált munkafolyamatra pályáznak, a termeléstől egészen az értékesítésig. Az elszámolható költségek a begyűjtőpontok építését/fejlesztését, szállítóeszközök és mobilstandok vásárlását, szabadalmak megszerzését, marketing- és reklámköltségeket, arculattervezést, a brand kialakítását, illetve a pályázatírás költségeit tartalmazzák, ismertette a pályázatot Szabó Ákos, a vidékfejlesztési egyesület munkatársa.

A marketingre is legalább annyi időt és energiát kell fordítani, mint a termelésre és az előállításra, ennek érdekében érdemes képzéseken részt venni és megtanulni az eladást, javasolta a termelőknek Barabás Csaba. Az irodavezető arról biztosította a termelőket, hogy munkatársaival segítik a termékek népszerűsítését honlapjukon, illetve külföldi partnereik körében.

A termelők egyöntetűen a biztos piac hiányát nevezték meg problémaként, erre jelentene megoldást a szövetkezet, amely összefogná a keresletet és a kínálatot.

Az elemzőcsoport vállalta, hogy készít egy kapacitásfelmérést arról, hol, miből mennyit tudnak előállítani. Lőrincz Csaba azt javasolta, hogy egységes recept helyett egységes eljárást dolgozzanak ki, így marad meg a minőség amellett, hogy mindenki megőrzi a terméke sajátosságát. Továbbá ismertette a nemrég elfogadott szociális gazdasági törvényt, amelyben Hargita Megye Tanácsa javaslatai is benne vannak, és amely újabb lehetőségeket nyit a gyümölcsfeldolgozók számára, valamint arra, hogy az önkormányzatok támogatni tudják ezeket a kezdeményezéseket.

A termelők igénylik egy webáruház létrehozását, ezért fejleszteni fogják a www.szekelytermek.ro honlapot. A termelőknek létrehoznak egy zárt online fórumot, hogy segíteni tudják egymás munkáját, illetve közösen tudjanak eleget tenni a nagy mennyiségű megrendeléseknek, hangzott el a megbeszélés összegzéseként. A termelők felhívták a figyelmet arra a problémára is, hogy lopják a termést, aminek az orvoslása érdekében a megyei tanács az ősz folyamán tanácskozásra hívja össze a helyi önkormányzat, a rendőrség, a csendőrség és az illetékes szervek képviselőit, jelentette ki Borboly Csaba.

Márton István tájékoztatta a termelőket, hogy jövőre a vidékfejlesztési egyesületnél lehet pályázni faiskolák telepítésére.

Csíkszereda, 2015. augusztus 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.