fbpx

Szakemberhiány a könyvelőszakmában

Szakemberhiány és elöregedő szakembergárda jellemzi a könyvelői és gazdasági szakemberek piacát a megye közigazgatási intézményeiben, a helyzet megoldása érdekében szerveztek megbeszélést a csíkszeredai megyeházán augusztus 27-én. A tanácskozáson részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Gencsi Mihály, a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete (CECCAR) Hargita megyei kirendeltségének vezetője, Fülöp Árpád Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Gazdaság- és Humántudományok Karának oktatója,  Kedves Imre pénzügyi szakértő, Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője, Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa programokért és alintézményekért felelős vezérigazgatója, illetve Biró Emese, a megyei tanács gazdasági vezérigazgatóságnak aligazgatója is.

Kedves Imre, a megbeszélés kezdeményezője felvázolta a jelenlegi helyzetet, szerinte egyre kézzelfoghatóbb a közigazgatási intézményrendszerekben, de a magánszektorban is a szakembergárda kiöregedése, és a szakképzett utánpótlás hiánya, amely hosszú távon komoly fennakadásokat okozhat az ügyintézésben, az intézmények és cégek működésében. A jelenség okaiként felmerült a folyamatos ellenőrzések, az ellentmondásos törvénykezés, a szűkös béralap, ugyanakkor a tehetséges fiatalok külföldre vándorlása is. Éppen ezért keresik a megoldásokat, hogy hogyan lehetne ösztönözni a fiatalokat a könyvelés tanulására, illetve a szakma gyakorlására. Kedves kiemelte, egyik megoldásnak azt látja, ha ösztöndíjjal tudnák támogatni az egyetemistákat, ugyanakkor szakmai gyakorlatok szervezésével, amelynek a végén alkalmazási lehetőséget is felajánlanának nekik.

Borboly Csaba kiemelte, minél több témakörben szeretnének együttdolgozni a Sapientia egyetemmel, mert szerintük az egyetem egyik fontos feladata, hogy beágyazódva a társadalomba, igyekezzen válaszolni annak kihívásaira. Borboly szerint könyvelés szempontjából mindenhol nagy gond van a megyében, éppen ezért egy rendszerre van szükség, célirányos képzésre, gyakorlatozási lehetőségek kidolgozására, ösztöndíjrendszerekre.

Fülöp Árpád Zoltán kifejtette az egyetem lehetőségeit a kérdésben, például jobban odafigyelnek a tantárgyakra, hogy a közigazgatási könyvelés kerüljön vissza a tanrendbe. Az oktató nagy problémának látja a fiatalok elvándorlását, szerinte már nem a taszító tényezők miatt mennek el, hanem a külföldi vonzó körülmények miatt. Fülöp szerint fontos lenne pozitív példák, jövőkép felvázolása a fiatalok számára, hogy lássák, hová juthatnak szakmailag a közigazgatásban. Ugyanakkor kiemelte a komoly szakmai gyakorlatozási lehetőségek kidolgozásának fontosságát,  lista készítését a lehetséges gyakorlatozási helyekről, a fogadó intézmények pozitív hozzáállását a gyakorlatozók fele, hogy ne elvegyék a kedvüket, hanem érdemben foglalkozzanak velük, motiválják a szakmai fejlődésre. Ugyanakkor felvetette egy egyetem utáni 3-6 hónapos junior programok elindításának lehetőségét, ahol kipróbálhatnák magukat a tanulók, szakmai gyakorlatot szerezhetnének, és az alkalmazók is kiválogathatnák a tehetséges fiatalokat. Ugyanakkor felajánlotta segítségét szakkönyv írásában is a témában.

Barabás Csaba elmondta, a szakemberhiány általános a magánszektorban is, éppen ezért Hargita Megye Tanácsa – más intézményekkel és szervezetekkel partnerségben –  felmérést készít arról, milyen szakképzett munkaerőre van szükségük a Hargita megyei munkaadóknak. A cél az, hogy a kérdőívek eredménye alapján a Hargita Megyei Tanfelügyelőség tervezni tudjon a 2016–2017-es tanévre.

Felmerült a képzés szervezésének lehetősége a polgármesterek és intézményvezetők számára, ezzel is ösztönözve a könyvelők szakmai támogatását, elismerését.

Borboly Csaba összegzésként elmondta, várják a frissen végzetteket  a megyei tanácshoz dolgozni, szeretnék részmunkaidőben már az egyetemi évek alatt alkalmazni a Sapientia egyetem diákjait, hogy már a tanulmányaik végzése alatt gyakorolják a  tevékenységeket, és részmunkaidőben tapasztalatot tudjanak szerezni.

A megyeelnök kiemelte a Hargita Megyéért Egyesületnek Hargita Megye Tanácsával közösen 2013-ban egyetemisták számára indított ösztöndíjprogramját, amelynek célja a hallgatók ösztönzése teljesítményük növelésére, szaktudásuk fejlesztésére. Ennek keretében idén kiemelt figyelmet szentelnek a könyvelői és gazdasági képzésben részt vevő hallgatóknak. Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa évek óta kiterjedt gyakornoki programmal várja a tanulókat, ennek részeként is hangsúlyosan odafigyelnek idéntől a gazdasági szakterületre.  (https://www.facebook.com/gyakornok.HMT)

– Véleményem szerint a egyetem beágyazottsága akkor tud még jobban megtörténni, ha hiányszakmákban képez fiatalokat. És a helyi közigazgatásban a könyvelők hiánya súlyos probléma, hisz szakemberek hiányában a közpénzt nem lehet jól felhasználni, esetenként vissza is utalják, rossz döntések születnek. Éppen ezért a polgármesterek nevében is kérem a jó szakemberek képzését, hiszen több településen súlyos gond van hiányukban. Ugyanakkor sokat beszélünk fiataljaink itthon maradásáról, és meggyőződésem, hogy ez egy olyan terület, ahol biztos megélhetést, szakmai előremenetelt biztosíthatnak maguknak – emelte ki Borboly Csaba.

Ugyanakkor a megyeelnök ösztönözte egy tankönyv összeállítását, több szakavatott, sokéves ellenőrzést megjárt szakember bevonását az oktatásba, szemináriumok tartásába, szakkollégium keretében előadássorozat meghirdetését a témában, életpálya és ösztönző kisfilmek készítését, ugyanakkor a könyvelői igény felmérését a megyében.

Csíkszereda, 2015. augusztus 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.