fbpx

A helyi közösségek fejlesztését célozzák romániai és magyarországi forrásokból

Találkozót szerveztek Hargita megye magyar polgármestereivel, alpolgármestereivel és Hargita Megye Tanácsa szakapparátusával október 3-án, pénteken délelőtt a csíkszeredai megyeházán. Az átfogó témájú megbeszélés napirendjén szerepeltek aktuális, a helyi közigazgatást érintő problémák, valamint a megyei tanács munkatársai többek között ismertették a megyei kulturális stratégiát, az egyház-támogatási programot, a szakoktatás terén tervezett lépéseket, a területi irodák hatásköreit, a Kisfalu programot és a vidékfejlesztési stratégiát, továbbá szó volt a főbb megyei beruházásokról, a kalákaprogramról és a költségvetés-kiegészítésről.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke külön köszöntötte Zsigmond Barna Pált, Magyarország csíkszeredai főkonzulját, és beszámolt közelmúltbeli anyaországi látogatásáról, ahol öt testvérmegyében járt. Mint kifejtette, kiváló a határ menti együttműködés a romániai és magyarországi megyék között, több száz millió értékű projekteket bonyolítanak le, és hasonló kooperáció kellene a székelyföldi és anyaországi megyék között is, erről tárgyalt Seszták Miklós magyar fejlesztési miniszterrel. A megyeelnök felhívta a helyi önkormányzati vezetők figyelmét a közvetlenül Brüsszelből lehívható pályázatok lehetőségére is az elkövetkező időszakban.

Zsigmond Barna Pál főkonzul arról biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország eddig is kiemelt figyelemben részesítette a határon túli magyarságot, és ez a figyelem az elmúlt években csak erősödött. Szerinte még számos területen lehet erősíteni a kapcsolatokat, elsősorban gazdasági, kulturális, oktatási téren, és az együttműködés mind az anyaországiak, mind a határon túliak számára sok lehetőséget nyújt.

A találkozón felszólalt Korodi Attila környezetvédelmi miniszter is, aki az általa vezetett szaktárca jelenlegi és tervezett programjairól, kiírásairól tájékoztatta az önkormányzati vezetőket.

Csíkszereda, 2014. október 3.

 862 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás