fbpx

A helyi kultúrotthonokat is támogatná kalákakezdeményezésével Hargita Megye Tanácsa

Hargita Megye Tanácsa támogatásával és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében Farkaslakán, a felújított kultúrotthonban tartották Az ekhós szekér nyomában elnevezésű felnőtt amatőr színjátszó-találkozót november 16-án, szombaton. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere, Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, valamint Kovács Árpád, a Forrásközpont vezetője.

A házigazda település polgármestere köszöntötte az udvarhelyszéki színjátszó csoportokat, a zentai, budapesti és komáromi vendégeket, valamint a megyeelnököt. Kovács Lehel örömének adott hangot, hogy Hargita Megye Tanácsa támogatásával a nemrégiben felújított farkaslaki kultúrotthon lehet a helyszíne a színjátszó-találkozónak, hiszen az épület felújításakor az volt a céljuk, hogy teljen meg élettel a kultúrotthon, minél több kulturális rendezvénynek adhasson otthont.

Borboly Csaba beszédében felidézte a színjátszó csoportok vezetőivel két héttel korábban tartott székelyudvarhelyi egyeztetést, amelyen megismerhette a csoportok gondjait, problémáit. Elmondta: a továbbiakban is várja, hogy jelezzék igényeiket, mire van szükségük, milyen nehézségekkel küzdenek. Azt szeretné, ha minden kultúrotthon úgy nézne ki, mint a farkaslaki. A megyeelnök hangsúlyozta a közösségformálás fontosságát, amelyben a színjátszásnak fontos szerepe van, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy ezt az értékes munkát folytassák, hiszen a színjátszó csoportoknak erős hatásuk van a közösségre, teret kell tehát engedni minden olyan kezdeményezésnek, amely ezt célozza. Ehhez azonban infrastruktúrára is szükség van, éppen ezért Borboly Csaba bejelentette, hogy a megyei tanács kalákákra irányuló következő támogatásai a kulturális intézmények javítási munkálatait célozzák majd – a vidéki művelődési házak üzemeltetői pályázhatnak azokra a dolgokra, amelyek a kielégítő működéshez a legszükségesebbek: fűtési rendszerek, vizesblokkok, de például hangtechnikai eszközök is – így jobb körülmények között, megfelelőbb minőségben lesz elérhető a kultúra a közösségek számára.

– A közösségépítés a legfontosabb dolog ahhoz, hogy itthon meg tudjunk maradni, úgy, hogy jól érezzük magunkat. A kalákáknál megint csak a helyi önkormányzatok nyitottságára számítunk, kizárólag velük együttműködve valósíthatjuk meg a kitűzött célokat. Ezek közül pedig a legfontosabb, hogy a fiataloknak kedvük legyen itthon maradni – buzdította záró mondatával a hallgatóságot a megyeelnök.

Ezután László Judit, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa Kosztolányi Dezső A játék című versének elszavalásával hangolta rá a résztvevőket az előadásokra.

Az ünnepélyes megnyitó után elkezdődtek a színjátszó csoportok fellépései: a farkaslaki, agyagfalvi, gagyi, homoródkarácsonyfalvi, homoródújfalui, kápolnási, kecseti, kisgalambfalvi, kobátfalvi, lövétei, nagygalambfalvi, oklándi, oroszhegyi, rugonfalvi, siménfalvi, siklódi, szentegyházi, székelykeresztúri és a komárom-őrsújfalui.

A szereplések befejeztével Kovács Árpád, a Forrásközpont vezetője értékelte a találkozót. Eredményesnek nevezte az eseményt, megköszönte az udvarhelyszéki és a vendég színjátszó csoportoknak a részvételt és a fellépést. Elmondta: szeretné, ha új lendületet kapna ezentúl az amatőr színjátszás. Ugyanakkor ismertette a jövőbeni terveket, amelyek szerint a színjátszást el kell vinni olyan kis, eldugott településekre is, ahol ennek nincs hagyománya. A színjátszás közösségerősítő funkciója mellett fontosnak nevezte az utánpótlást, a vidéki kultúra jobb koordinálását, a vidéki kulturális programok összehangolását.

Farkaslaka, 2013. november 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.