fbpx

Turisztikai hatáskörökkel is bővülne a megyei tanácsok tevékenysége a friss decentralizációs tervezet értelmében

Az EKE-ECO biciklis túraút információs házának avatóünnepélyét tartotta meg Deság-patakán az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) székelyudvarhelyi szervezete november 16-án, szombaton. A Zetelaka községhez tartozó festői környezetben megszervezett ünnepség elején Kovács-Kendi Lehel, az EKE székelyudvarhelyi osztályának elnöke köszöntötte a résztvevőket, felelevenítve a fénykorát az első világháború előtt megért, 1991-ben újraalapított, mára az ország legjelentősebb, mintegy 2000 fős tagsággal rendelkező turistaszervezetévé vált EKE történetét és munkásságát.

– Egyesületünk életében nevezetes alkalom a mai, hiszen házavató ünnepélyre gyűlhettünk össze. Ez a kis információs faház szerves része annak a kerékpárútnak, amelyen Ivóból Zetelakára lehet biciklivel és gyalogszerrel is eljutni. Ez az útvonal egy 25 kilométeres szakasza a Hargitát egyre sűrűbben behálózó, kerékpárral is járható útvonalainknak. Az információs pontot ugyanakkor szélesebb funkcióval is ellátjuk, hiszen itt vezet el ez egyesületünk által 2006 és 2008 között kiépített Zete vára tanösvény is, amely a környéken nyaraló turisták kedvelt útvonalává vált az elmúlt években – mondta el Kovács-Kendi Lehel. Megköszönte Hargita Megye Tanácsának, a Faragó Kft.-nek, a FAMOS Rt.-nek, a zetelaki közbirtokosságnak és Zetelaka önkormányzatának a támogatást, illetve több magánszemély, kiemelten Szederjesi Tamás projektfelelős munkáját.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy az elkövetkező időszakban a megyei tanács nem csak a konkrét projektek kapcsán szeretne együttműködni az EKE-vel és a többi tevékeny turisztikai szereplővel.

– November 14-én a kormány elfogadta a decentralizációs tervezetet, ennek értelmében sok területen engednék át a hatásköröket a megyei tanácsoknak, és ezek keretében az Országos Turisztikai Hatóság egyes feladatköreit is megkapnánk januártól. Ha a tervezet jogszabállyá válik, akkor, kérjük, még december elejéig juttassák el javaslataikat Hargita Megye Tanácsához annak érdekében, hogy az új hatáskörök ellátásához úgy kezdjenek hozzá, hogy ez a feladatvégzés minél inkább segíthesse a térségi turizmus fejlesztését – mondta a megyeelnök.

Borboly Csaba ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy Zetelaka fontos lépéseket tett meg az utóbbi időben.

– Pénteken, a tófalvi út átadásán is hangsúlyoztam: ennek a községnek óriási potenciálja van, és ha a természeti értékeinket meg az ezekből fakadó lehetőségeket fenntartható módon hasznosítják, az emberi törődésre, szolidaritásra és lehetőségekre alapozva, akkor Zetelaka a fejlesztésnek olyan erőteljes útjára léphet, amelyre nem volt esélye a korábbi időszakban az összefogás hiánya miatt – mondta köszöntőjében az elöljáró gratulálva az egyesületnek a kettős beruházáshoz: az információs ponthoz és a 25 kilométeres bicikliúthoz. – Megyénknek, de Székelyföldnek is egyik erőssége lehet az elkövetkezőkben a vendéglátás és a minőségi élelmiszerek előállítása. Olyan tájjal büszkélkedünk, olyan környezettel kell gazdálkodnunk, amelyben érték minden, ami megterem. A vendéglátás és a minőségi élelmiszerek előállítása gazdaságfejlesztési prioritásai a megyének, a bicikliutak pedig hozzásegítenek környezetünk megőrzéséhez. Annak a kevés pénznek, amellyel a megyei tanács támogatta ezt a projektet, a legnagyobb megtérülése a vendéglátóknál lesz, hiszen ahogy a nemrég Zetelakán megszervezett Székelyföldi Akadémián a vendéglátók szervezetének vezetője is elmondta, mintegy félezer vendég elszállásolására van kapacitásuk a környék panzióinak és vendégházainak.

Zetelaka, 2013. november 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.