fbpx

A hétvégi kongresszusok margójára

Három közéleti eseményre is sor került a hétvégén: kongresszust tartottak a szociáldemokraták, a MIÉRT, illetve a néppárt.

A MIÉRT-kongresszust nem elemezném hosszasan, azon félelmeimet, amelyeket ezen írásomban felvázoltam, a hétvégi MIÉRT-kongresszusról, illetve annak előzményeiről hallottak nem oszlatták el, de majd meglátjuk. A puding próbája az evés. Új elnöke van a MIÉRT-nek Szabó József személyében, tehát sok sikert kívánok neki.

Ami a szociáldemokraták kongresszusát illeti, ott egy fontos dolog történt: bejelentették, hogy a jövő évi európai parlamenti választáson külön indul a PSD, illetve a PNL, és számomra nem kétséges, hogy a jövő tavaszi  EP-választást egyfajta erőpróbának, belső versengésnek tekintik a koalíciós partnerek, tehát ha, mondjuk, a szociáldemokraták kapnak kétszer annyi szavazatot, mint a PNL, akkor én kétlem, hogy Antonescu közös államelnökjelölt lesz. A lényeg az, hogy fel kell majd kötni a jövő évben a gatyát, mert az EP-választásokon megszokottakhoz képest lényegesen magasabb román részvételre lehet számítani. És akkor még nem is beszéltünk az újonnan alakuló pártokról (Mișcarea Populară, a PNL Tăriceanu-szárnya, ha kiválik), amelyek a jövő évi EP-választást szintén nagy erőpróbának tekintik, és komolyan is fogják venni.

A harmadik esemény a néppárt kongresszusa, ahol két meglepő, de logikus bejelentés az, aminek van súlya, fontossága az erdélyi magyar közélet szempontjából. Az egyik ilyen esemény Gergely Balázs visszalépése a régióelnökségtől, ami azt jelenti, hogy a néppárt azon politikusai közül, akikben van kakaó, egy visszalépik az első vonalból. Bízom benne, hogy megtalálja a helyét az egyre perspektivikusabban alakuló kolozsvári közéletben Eckstein-Kovács Péterrel, illetve Horváth Anna alpolgármesterrel és másokkal együttműködve.

A másik bejelentés Tőkés László EP-jelöltségére vonatkozott, pontosabban arra, hogy nem indul újabb EP-mandátumért. A bejelentést, illetve következményeit nem kommentálnám, mert  nem tűnt túl határozottnak. Szerintem ez a kérdés még nincs lefutva. Egy dolog viszont biztos lefutottnak tekinthető, nevezetesen az, hogy Tőkés László nem fog indulni néppárti listavezetőként jövő tavasszal, ugyanis a néppárti jelölti minőség kolonc, az lehúz, szavazókat idegenít el, tehát néppárti jelöltnek lenni biztos kudarc.

A néppárt presztízse az erdélyi magyarság előtt nagyon alacsony, igazából nem is értem, hogy miért erőltetik. Bölcsebb lett volna most a hétvégén bezárni a boltot.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.