fbpx

A hiedelmeken túl: mérésekkel vizsgáltuk a földcsúszás okait a Küsmöd- Siklód útszakaszon

Komplex geotechnikai szakértői tanulmány készült, ehhez tegnap elvégeztük a szükséges méréseket, melyet továbbítottunk a tervező fele, várjuk a megoldási javaslatot részükről.

De pontosan, hogyan is mérik az útszakasz terhelhetőségét?

Az elmúlt évtizedekben különféle módszerekkel mérték az útburkolat alakváltozását, rugalmasságát. Ezek mindegyik különféleképpen szimulálja az úttest viselkedését adott forgalom terhelése alatt. Az egyik legnépszerűbb mostanra a Benkelman-gerenda használata emellett a Zorn ejtősúlyos teherbírásmérő berendezés.

A Benkelman esetében a mérés alatt a terhelt tehergépkocsi ikerabroncsai közé a maximális behajlás helyén egy, a burkolatra támaszkodó vízszintes tengely körül forgó kart helyeznek be. Az útburkolat függőleges elmozdulását pedig a kar végén tudják lemérni. A jármű ez alatt álló helyzetben van, így a terhelés mérése statikus.

Kétsávos utaknál mindkét sávon elvégzik a méréseket, egy méterre az út szélétől. Ahhoz, hogy a szakaszról teljes képet kapjunk a mérési pontok közötti távolság nem haladhatja meg a 20 métert. Az út terhelhetőségét egészen a törtkő rétegig tudják mérni. Ezeket a mérések +5 Celsius-fok alatt és a tavaszi olvadáskor nem ajánlott elvégezni.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.