fbpx

A néprajzkutatás sajátos varázsában egy életen át

Gyergyószárhegyen adták át a megyei önkormányzat Hargita Megyéért Díját

A gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban december 8-án ünnepélyes keretek között adták át az idei Hargita Megyéért Díjat, a gyergyószentmiklósi Kisné Portik Irén néprajzkutatónak.

 

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyéért Díjat évente egy alkalommal azoknak a személyeknek adományozza, akik kiemelkedő tevékenységükkel, helyi és országos szinten egyaránt, hozzájárultak a megye jó hírének öregbítéséhez. A díj birtokosai példaképként szolgálnak a jelen és a jövő generáció számára is.

 

Kisné Portik Irén, a nemzet iránti elkötelezettsége mellett néprajzkutatóként felbecsülhetetlen értékű munkát végzett és teszi ezt mind a mai napig.  Gyűjtő-és alkotómunkája mellett különböző tisztségeket is betöltött életpályája során: szövést, varrást, hímzést oktatása mellett kulturális felügyelőként tevékenykedett a helyi polgármesteri hivatalban. Jelentős szerepe van a gyergyószentmiklósi múzeum berendezésén végzett munkálatokban, kezdeményezésére megalakult az Ethnographia Gyergyóiensis Alapítvány, melyet azóta is irányít, és amely a város kulturális tevékenységének jelentős színtere. A gyergyószárhegyi Lázár-kastély néprajzi referenseként, tanárként, könyvtárigazgatóként hittel végezte munkáját, a Gránátalma Egyesület elnökeként az úri hímzés hagyományainak újrateremtését vállalta fel. Szabadidejét is önképzéssel, a vidék néprajzi anyagának gyűjtésével tölti. Kutatja a vidék jellegzetességeit, sőt a gyűjtést más tájegységekre is kiterjeszti. Gyűjtőútjain mindent feljegyez, amit néprajzi szempontból fontosnak ítél, és igyekszik minél több gyakorlati ismeretre szert tenni, ugyanakkor ezeket továbbadni. Emellett könyveket, szakcikkeket ír és előadásokat tart.

 

 

 

 

Az eseményről készült élő bejelentkezés elérhető az alábbi linken: https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/527033129488087

 

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, kifejtette, hogy Kisné Portik Irén néprajzkutató az az ember, akitől mindannyian sokat tanultunk és tanulhatunk az évek során. Az ő közbenjárásával felfigyelhetünk arra a csodálatos világra, mely a népi kultúránkban körül ölel minket.

A megyei tanács elnöke emlékeztetett Kisné Portik Irén intelmeire: – nagyszüleink azok, akiktől a legtöbb népi értéket és hagyományt örökölhetjük, és kötelességünk ezeket a szokásokat, rítusokat átadni gyermekeinknek.

– A Lázár-kastély Székelyföld egyik kiemelkedő történelmi helyszíne, külön öröm, hogy újra itt lehetünk, sok fontos döntés született is, szimbolikus értéke jelzi, hogy készen állunk, folytathatjuk mindazt, amit elődjeinktől örököltünk.

 

Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere elmondta, hogy a község változatos és sokszínű kulturális értékkel rendelkezik, melyet mindenkihez szeretnének eljuttatni a jövőben, s külön öröm és megtiszteltetés, hogy a díjátadó helyszíneként a gyergyószárhegyi Lázár- kastélyt választották.

 

 

Kisné Portik Irén, ékkőve megyénknek, az a tudás, mellyel rendelkezik, évek hosszú kutatómunkájának és szorgalmának eredménye. Ékkőve megyénknek, Gyergyószéknek, s azt kívánom, hogy minden településnek legyen egy ilyen termékeny alkotója – fejtette ki, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

 

 

 

 

Kisné Portik Irén, néprajzkutató a díj átvétele után kifejtette, hatalmas megtiszteltetés számára a megye rangos alkotóinak soraiba kerülni. Beszédében néhány gondolatot osztott meg arról, hogy tulajdonképpen mit is jelent néprajzosnak lenni.

Első fontos feladat a prófétálás, hiszen csodás értékeink vannak, ezért kell minél többet beszélni róla, hogy megmaradjon a jövő generációi számára is. Királynak lehet lenni, de ehhez egy életen át tanulni kell, akkor tud az ember igazán a szakma trónusán megállni, ha kellően széles alapokra helyezi a tudását.

 

Az ünnepség végén készült élő bejelentkezés elérhető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1104150530246487

 

 

A jó hangulatról gondoskodott a gyergyócsomafalvi Mocorgók néptáncegyüttes, Nagy Dorka és Nagy Kriszta az újfalvi Katorzsa Néptáncegyüttes tagjai, a gyergyóremetei Sirülő néptánccsoport, közreműködött: Petres Attila és zenekara.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.