fbpx

A hősöknek kijár a tisztelet, nemzetiségtől függetlenül!

Méltó helyet kell keresni az úzvölgyi betonkereszteknek, ha van erre igény

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere a szerdán, február 15-én tartott sajtótájékoztatót követően arra a döntésre jutottak, hogy az úzvölgyi katonatemetőben Dormánfalva önkormányzata által felállított betonkereszteknek új helyet kell keresni anélkül, hogy az elkészült darabokat tönkretennék.

Mint köztudott, a jogerős ítélet következtében a katonatemetőt vissza kell állítani eredeti állapotába.

A két Hargita megyei intézmény azt javasolja a Bákó megyeieknek, hogy a szakemberekkel és az illetékes intézményekkel jóváhagyásával olyan helyre helyezzék át a kereszteket, – függetlenül attól, hogy mely megye területén jelölik ki azt a helyet -, ahol rendezett területviszonyokkal igazoltan hősi halált halt román katonák sírjai találhatók. Ezzel a felvetéssel az elkövetkező napokban megkeresik Bákó Megye Tanácsát és Dormánfalva Polgármesteri Hivatalát. A betonkereszteket ugyanis kár lenne tönkretéve eltávolítani, amikor kiemelve azokat új helyszínre lehet szállítani.

Mint a Hargita megyei elöljárók megfogalmazzák, a tisztelet kijár mindenkinek, nemzetiségtől függetlenül, olyan tisztelet, amelyet a béke és az együttműködés, a közös jövőbe vetett hit mentén fejeznek ki.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.