fbpx

Összekapcsoljuk Hargita megye turisztikai célpontjait: több évtizedes álom valósul meg egy újabb közös villanyhálózat bővítésével Gyergyóalfaluban

Hargita Megye Tanácsa soros havi tanácsülését február 15-én, a Gyergyóalfaluhoz tartozó Bucsin-tetőn szervezték meg. A különleges helyszínt indokolta, hogy a testület egy olyan beruházásról döntött, ahol Hargita Megye Tanácsa társulása révén, Gyergyóalfalu villanyhálózatának bővítése valósulhat meg, hozzájárulva a térség, illetve Hargita megye fenntartható turisztikai kínálatának bővítéséhez.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, kiemelte, hogy a megyei önkormányzat társulása révén egy régi, közös célkitűzésük valósulhat meg a településsel, hogy fenntartható turizmust teremtsenek meg a térségben. A hegyen lévő három sípálya (Bujdosó, Havas Bucsin, Bogdán) több áramfejlesztővel működik, melyek naponta pályánkként több száz liter üzemanyagot igényelnek, villanyárammal mindez egy gombnyomással valósulhatna meg. De nem csak a sípályákon, hanem több panzió, kulcsoshoz, vendéglő szolgáltatásai lehetnének előnyösebbek, a festői természeti környezetben.

Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere kitért arra, hogy több mint harminc év után jutottak el arra a pontra, hogy reálisan tervezhetnek a Bucsin tetőt illetően, ez nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy megfelelően kihasználják a térség turisztikai adottságait, segítve és motiválva a helyi vállalkozásokat a bővítésében és a fejlesztésekben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének élő bejelentkezése a tanácsülést követően elérhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/519433236938608

A legutóbbi hálózatbővítés a Gyergyóalfaluhoz tartozó Baricz-kanyarig történt meg, az itt lévő transzformátortól indul majd a beruházás a Bucsin-tetőig. A már említett részen sípályák, panziók és kulcsosházak működnek, amelyeket a tervek szerint bővítenének.  Így elsősorban a magánberuházások érdekében és a fenntartható turizmus fejlesztéséért is fontos ez a beruházás.

Hargita Megye Tanácsának rendes havi tanácsülése online is elérhető az alábbi linken: https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/1574519463049198

A testület döntésének értelmében az előző évekhez hasonlóan, Hargita Megye Tanácsa 2023-ban is támogatja a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül meghirdetett szociális szolgáltatásokat támogató pályázatokat: a falugondnokságot, a fogyatékkal élők szervezeteit támogató programokat, az idősgondozók, a nappali központok és az otthoni betegápolás programjait egyaránt.

A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás ügyében fontos döntések láttak napvilágot, amelyek lehetővé teszik a rendszer szolgáltatásra való kiírást, ugyanakkor a társulás hatástanulmányának módosítását is elfogadták, mely révén okos ökoszigetek elhelyezése valósulhat meg közel 41 önkormányzat igénylésével.

A Hargita Megyéért Egyesület és a Pogány-havas Kistértségi Társulás értékes projektjeihez járul hozzá a megyei tanács a tanácsülésen elfogadott tagdíjakkal.

Egy orvoslakás sorsáról is döntött a testület, melyet a Hargita Megyei Mentőszolgálat számára hagytak jóvá, továbbá Gyergyócsomafalva és Csíkmadaras esetében a kisvillany program révén úgy ítélték, hogy a legjobb döntés, ha a villanyhálózatot átadják a községek tulajdonába, saját ügykezelésbe.

A Gyergyóditrót és Gyergyóremetét elkerülő út megépítését illetően szintén társulási szerződés elfogadására került sor, melyben Hargita Megye Tanácsa a dokumentáció elkészítésében vállal majd nagy szerepet.

Hargita Megye Tanácsa civil pályázatait illetően, változtatásokat fogadtak el, mivel pár nappal ezelőtt hibát észleltek az online pályázati rendszerben, mely nem teszi lehetővé a pályázók dokumentumainak feltöltését. A hiba elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Annak érdekében, hogy minden szervezet élni tudjon a pályázati lehetőségekkel, tíz nappal meghosszabbítja a pályázatok leadási határidejét a megyei önkormányzat. A változás a következő pályázatokat érinti: turisztikai, családi, sport, ifjúsági tevékenységeket támogató programok, illetve önkéntes tűzoltó egyesületek számára hirdetett programok.

A teljes tanácsülés Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán nézhető vissza:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/3457607747809850

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.