fbpx

A jó együttműködés eredménye a Magyar Nyelv Napjának hivatalos ünneppé nyilvánítása

A jó együttműködés eredményének nevezte Borboly Csaba, hogy a parlament mindkét háza elfogadta azt a kezdeményezését, mely szerint november 13-át a Magyar Nyelv Napjának nyilvánították. Hargita Megye Tanácsának elnöke ezúton is köszöni az RMDSZ parlamenti frakcióinak és a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR), hogy beterjesztették és végigvitték a javaslatát.

– A megyei tanácsok szövetsége gyakran kikéri a tanácselnökök véleményét egy-egy törvényjavaslatról, és tavaly év végén figyeltem fel a bolgár nyelv napjáról szóló tervezetre. Tekintve, hogy Romániában több mint 1,2 millió magyar nemzetiségű polgár él, indokoltnak tartom, hogy minden évben november 13-án azokon a romániai településeken, ahol magyarok élnek, kulturális eseményekkel ünnepeljék a magyar nyelvet, a helyi önkormányzat támogatásával, egy időben a magyarországi és más országbeli rendezvényekkel. Erről szóló javaslatomat még a tavasszal elküldtem tanácselnök- és RMDSZ-es képviselő és szenátor kollégáimnak, akik beterjesztették és végigvitték, aminek nagyon örvendek, és köszönöm nekik. Meggyőződésem, hogy más alkalommal is felkarolják ötleteinket. Nem utolsósorban köszönöm Ferencz Angélának, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjének, hogy segített a javaslat összeállításában – nyilatkozta Borboly Csaba.

2011. szeptember 26-án a magyar Országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, ugyanis 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt. Románia Parlamentjének döntése nyomán ezentúl a romániai magyar közösségek is hivatalosan ünnepelhetnek ezen a napon, az önkormányzatok költségvetésükben pénzt irányozhatnak elő erre a célra.

Hargita Megye Tanácsa további módosító javaslatai megtekinthetők a következő linken: http://hargitamegye.ro/testulet/jogszabaly-modosito-javaslatok.html

 

Csíkszereda, 2015. október 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.