fbpx

Borboly Csaba: a fiataloknak kezükbe kell venniük sorsukat

Brüsszelben folytatta az ifjúság témájában készülő jelentésének konzultációját Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként. Október 13-án, kedden Philippe Ternes-nel, az Európai Unió luxemburgi soros elnökségének ifjúságpolitikai szakértőjével találkozott. A beszélgetésen szó volt a szavazói korhatár csökkentéséről, valamint a fiatalokat megszólító intézkedésekről, jólétüket szorgalmazó politikáról. Elhangzott, folynak az egyeztetések arról, hogy a korhatárcsökkentés lehetőségének megvizsgálása maradjon benne az Európai Tanács véleménytervezetében – Ternes a kérdéskör kapcsán jó példaként az ifjúság körében kiírt választási szimulációs programot említette. A felek egyetértettek abban, hogy a fiatalokat megszólító intézkedéseket egy platformon kellene egységesíteni, ami megkönnyítené a tájékoztatást. Egyre növekvő figyelmet kap a fiatalok jólétével kapcsolatos kérdéskör – a nagyvárosi életmód helyét átvenni látszó trend a vidéki, egészséges környezetű életmód –, ami egybecseng Hargita Megye Tanácsa Kisfalu programjával – mondta el Borboly Csaba. Az online vagy face to face megszólítás kérdésében elhangzott, hogy a közösségi médiának is van bizonyos hatékonysági határa, ugyanakkor vannak ügyek, amelyek esetében a személyes megszólítás sokkal hatékonyabb.

– A fiataloknak kezükbe kell venniük sorsukat, ezért is szorgalmazom jelentésem mentén is a szavazói korhatár tizenhat évre való csökkentését. Több aktivitásra van szükség részükről, a politikusoknak pedig meg kell tudniuk szólítani őket – jelentette ki az elöljáró.

A hazatérés és a politikai részvétel kell legyen az egyik fő ifjúságpolitikai cél, értettek egyet a felek. Borboly Csaba elmondta, megfontolandó a Hargita megyei ifjúsági stratégia elemeinek bevitele az uniós szabályozásba, ezért ismertetni fogja azt a konzultációi során. A megyeelnök megfogalmazta azt a kérését, hogy az EU-s finanszírozásban legyen minden keretprogramnak fiatalokat célzó alprogramja vagy intézkedése.

Mint korábban hírt adtunk róla, a jövő év elején szavaznak Borboly Csaba jelentésének végleges formájáról, előtte pedig az illetékes szakbizottságban tárgyalják. A megyeelnök RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2015. október 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.