fbpx

A jövő a termelő tevékenységben van

A Székelyudvarhely térségében lévő ipari létesítményekről tájékozódott Antal István képviselő és Borboly Csaba megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsa a megyében működő ipari létesítményekkel való aktív kommunikáció érdekében fontosnak tartja, hogy időről időre személyesen is felvegye a kapcsolatot a cégvezetőkkel. Ennek szellemében március 22-én, pénteken egy gyárlátogatásokat magában foglaló megbeszéléssorozaton vett részt Antal István parlamenti képviselő és Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, azzal a céllal, hogy feltérképezzék a Székelyudvarhely térségében található ipari létesítmények helyzetét. Részt vett továbbá Birtalan József, a megyei tanács alelnöke, Ambrus Sándor, Becze István, Bíró Barna-Botond és Incze Csongor megyei tanácsosok, valamint a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat és a megyei tanács beruházási vezérigazgatóságának munkatársai. A meglátogatott ipari egységeket az adott cégek vezérigazgatói mutatták be az elöljáróknak és az őket elkísérő sajtósoknak: Gergely László (Matriţa Rt.), Péter Péter (Matplast Rt.), Borbáth István (Roseal Rt.), Lázár Imre (Select Metlemplast Kft.), Kelemen Géza (Technophar Kft.).

Antal István parlamenti képviselő a mintegy ezer munkahelyet biztosító öt ipari létesítmény meglátogatásának kezdeményezését azért tartotta fontosnak, elmondása szerint, hogy a megyeelnök és az alelnök, valamint a megyei tanácsosok a helyszínen is ismerjék meg ezeket a tevékenységeket, a létrehozandó székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorháznak ugyanis az egyik legfontosabb szerepe az lehetne, hogy hosszú távon olyan kutatóbázist teremtsen az itt működő cégek számára, amelybe fiatal szakemberek kapcsolódhatnak be, akik a következő húsz évben át tudják venni a meglátogatott ipari egységek tapasztalt szakembereinek a helyét, egyfajta garanciát biztosítva arra, hogy ez az ágazat és ezek a gyárak továbbra is versenyképesek maradnak.

– Fontos tudatosítanunk a Székelyföldön stratégiák kidolgozásával foglalkozó műhelyek képviselőiben, hogy itt Udvarhelyen, ezeknek a gyáraknak a szakembergárdája révén, létezik egy tudásközpont, és ezt érdemes fejleszteni, mert ez lehetőséget ad az újraiparosításra, az pedig a napnál is világosabb, hogy a jövő a termelő tevékenységben, a hozzáadott értéket tartalmazó termékek előállításában van. További hasonló látogatásokat tervezünk még annak érdekében, hogy a megyei tanács által megnyert uniós pályázat révén felépítendő inkubátorház számára közösen készítsünk egy koncepciót, melynek révén az említett intézményben – amellett, hogy ott a vidékfejlesztéshez kapcsolódó, az utóbbi időszakban nagy lendületet kapott különböző feldolgozóegységek munkáját segítik, és terveket készítenek elő számukra – külön részleg foglalkozzon azokkal a csúcstechnológiákkal, amelyek további fejlődést tudnak biztosítani. Az udvarhelyi cégeknek is érdekük, hogy minél több műszaki tudással rendelkező fiatal kerüljön ide, akik a fejlesztésben szerepet tudnak vállalni, hozzájárulva a térségnek, a megyének és Székelyföldnek a gazdagításához, fejlődéséhez – mondta el Antal István.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a megye és az egész Székelyföld számára példaértékű lehet az, ahogyan Székelyudvarhelyen több ipari egység működik.

– Fontosnak tartom, hogy összehangoljuk a munkát, hiszen elvárható, hogy amennyiben ennek a törvényes lehetőségét biztosítják, az önkormányzatok valamilyen formában közreműködjenek abban, hogy ennek a térségnek a gazdasági ereje növekedjen. A szerepvállaláshoz pedig szükség van helyismeretre, illetve arra, hogy ezeknek a gyáraknak a vezetőivel és szakembereivel helyszíni párbeszédet folytassunk – összegezte Borboly Csaba megyeelnök a pénteki székelyudvarhelyi gyárlátogatások végén.

Székelyudvarhely, 2013. március 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás