fbpx

Megvédik a helyi termelőket

Ötödik alkalommal szervezték meg a csíkszeredai Szabadság téren a Hagyományos Székely Termékek Tavaszi Vásárát.

A rossz idő ellenére is sok ember vett részt a nagy népszerűségnek örvendő Hagyományos Székely Termékek Tavaszi Vásárán március 22–23-án, amelyet Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara szervezett meg, partnerségben Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával. A rendezvény pénteki megnyitóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszélt az utóbbi időszakban történt vásár elleni támadásokról, és kijelentette, hogy az ügynek két kifutási lehetősége van. Egyrészt megtehetik azt, hogy kifizetik az alkalmankénti 500 lejes büntetést, melyet a termelőkre róhatnak ki, kiszolgáltatva így őket az ellenőröknek. Ez azonban előbb-utóbb a vásár ellehetetlenítéséhez vezetne. Vagy választhatják a nehezebb és hosszabb utat, nevezetesen, hogy perre vigyék az ügyet. Ebben az esetben, ha a bíróság úgy dönt, hogy a vásár nem szabályos, 10 000 lejes büntetésre számíthatnak, ugyanakkor ez nem a termelőket fogja sújtani. A megyeelnök bejelentette, hogy inkább a második utat választják, megvédik a helyi termelőket, és bebizonyítják, hogy a Székely Termékek Havi Vására törvényes, ráadásul példaértékű az egész országban. Bár ez a nehezebb és hosszabb út, ha a javunkra döntenek, az eredmény sokkal kifizetődőbb – hangsúlyozta Borboly. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a pereskedéssel párhuzamosan elengedhetetlenül fontos a jogszabályok módosítása is, amihez a parlamenti képviselők segítségére lesz szükség.

Borboly Csaba köszönetet mondott a termelőknek, akik a közelmúlt támadásai ellenére sem hátráltak meg. Elmondta, hogy a hagyományos termékek vásárának semmilyen negatív vonzata nincs, egyaránt szolgálja az eladót és a vásárlót. A helyi termékek hasznosítása olyan úttörő munka, amelyről példát vehetnek akár más megyék is – fejtette ki a megyeelnök, aki ezenkívül kiemelte a csíkszeredai vásár fogyasztóbarát jellegét, amely talán egyedülálló az országban.

A tavaszi vásár ezúttal is bő felhozatalt kínált a különböző hagyományos  helyi  termékekből, úgymint hústermékek (házi sonka, kolbász, szalonna, hentesáruk stb.), tejtermékek (tehén-, juh-, kecske-, bivalysajt, -túró stb.), méz (havasi, akác-, hárs-, vegyes), házikenyér, péktermékek, házi sütemények, tojások, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, zöldség, gyümölcs, valamint különböző kézművestermékek. A vásár programjában mindkét napon szerepelt kisállat-kiállítás, valamint a hagyományos mesterségek bemutatója – tojásfestés, szövés, csipkeverés, nemezelés, kerámiadíszítés, korongozás, csuhéfonás –, amely jó alkalom volt a gyerekek hasznos kikapcsolódására és nem utolsósorban a népi hagyományaink és kulturális értékeink megőrzésére, továbbadására az ifjú nemzedék számára.

Csíkszereda, 2013. március 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.