fbpx

A jövőt építjük itthon, Székelyföldön

A gyimesfelsőloki Árpád-házi Római Katolikus Líceum felújításának átadási ünnepségén elhangzott beszédem:

Dicsértessék, plébános úr. Tisztelt elnök úr, államtitkár úr, egyházi és világi méltóságok, kedves diákok!

Amikor erre az eseményre készültem, eszembe jutott, milyen volt az első évem a középiskolában, ’88-ban. Gyergyó térségből származom, úgyhogy a Márton Áronba járva bentlakásos voltam: 4O-en voltunk egy szobában, vaságyakon aludtunk, a mínusz 30 fokban egy-egy pokróccal takaróztunk. Gyakran kaptunk rizset enni, ami „még mozgott”…
Nem voltam egy művészeti alkat, de mindenkinek részt kellett vennie a folklórműsorban, úgyhogy napokig kellett készülnünk a szereplésre, Ceausescu fogadására. De sosem énekeltük azokat a népdalokat, amikre gyermekkoromból emlékszem.
Az iskolában mindent románul tanultunk, csak otthon, a családban, és a barátokkal beszéltünk magyarul.

Persze, ezen akkoriban nem sokat gondolkodtunk, és azon sem, hogy mi mitől vagyunk magyarok: tinédzserek voltunk, a Szabad Európa rádióban mi a rockműsort hallgattuk.

Az, hogy ma magyar iskolában tanulnak, magyar napközibe, óvodába járnak a gyermekeink, számunkra, akik láttunk más világot is, nagy öröm. Nektek, mai diákoknak: természetes. És ez jól is van így.

Az elmúlt három évtized intézményépítési folyamata biztonságot teremtett, de az elmúlt évtizedben tapasztalt támogatás a magyar kormány részéről tovább mutat: nem vagyunk egyedül, hanem szerves részei vagyunk egy egységes Kárpát-medencei víziónak, ami a szülőföldön való megmaradásunkat segíti, támogatja.

Hargita Megye Tanácsánál egy évtizede dolgozunk az alapok építésén, ami ahhoz járul hozzá, hogy fiataljaink magyar iskolába járva minőségi oktatásban részesüljenek, a munkaerőpiacon érvényesíthető tudással gyarapodjanak, bárhol boldoguljanak, és itthon építsenek jövőt maguk és családjuk számára.

Mi ezért dolgozunk, és nemcsak öröm tapasztalni, hanem biztonságot is nyújt az, hogy a szülőföldünkön való megmaradásban, boldogulásban számíthatunk egymásra a Kárpát-medencében, számíthatunk a magyar kormány támogatására.

Hargita Megye Tanácsa számára az egyházaink támogatása, a szoros együttműködés egyházi vezetőinkkel kiemelten fontos, hiszen közösségünk rendíthetetlen tartóoszlopai, évezredes múltunk gyökerei: napról napra erősítik összetartozásunkat, őrzik identitásunkat, értékteremtő közösséggé kovácsolják településeink lakóit.

A magyar kormány, a történelmi egyházaink, az RMDSZ és a Hargita Megye Tanácsa közötti együttműködés eredményei megkérdőjelezhetetlenek, közös érdekünk egybecseng: a jövőt építjük itthon, Székelyföldön.

 

 654 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...