fbpx

A Kárpát-medencében egyedülálló kezdeményezés született

Egyedinek számít Romániában a Hargita Megye Tanácsa megbízásából készült, műemlékek védelméről szóló stratégia, amelyet a legutóbbi tanácsülésen fogadtak el, és február 24-én, kedden mutatta be a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a stratégia készítője, Tövissi Zsolt építész. A megyei tanács elnöke a sajtótájékoztatón megfogalmazta, olyan komolyan kellene vennünk a műemlékvédelmet, mint a környezetvédelmet. Az otthon, a szülőföld értékeinek megbecsülése, megőrzése része egy pozitív jövőkép kialakításának, és ebbe a koncepcióba illeszkedik a műemlékvédelmi stratégia is, amely nemcsak Romániában, hanem a Kárpát-medencében is egyedülálló, mondta.

– A stratégia az elmúlt évek gyakorlatából építkezett, programjainkat gyűjtötte egy csokorba, jó részének folyamatban van a megvalósítása. Mondhatjuk, hogy egy helyre került a sok-sok erőfeszítés. Jó hír az is, hogy lehetőség van műemlékek felújítására pályázni a 2014–2020-as európai uniós finanszírozási időszakban, ami erősítheti a stratégia gyakorlatba ültetését. A kidolgozott koncepció hosszú távú gondolkodást mutat. Műemlékeink turisztikai célpontot jelenthetnek, gazdaságilag is lehet hasznosítani őket, munkahelyek létrehozásában, a fiatalok itthon maradásában is nagy szerepet szánunk neki. A stratégiával máris teremtettünk egy munkahelyet, ugyanis jelentkezőt várunk a műemlékvédelmi részlegünkön meghirdetett állásra, amelyben a sikeres jelentkező teljes munkaidőben foglalkozhat majd az üggyel. Ugyanakkor segítjük a polgármesteri hivatalokat, hogy ne problémaként tekintsenek a műemlékekre, hanem lehetőségként – ezt mutatjuk meg nekik. El kell jutnunk oda, hogy egy műemlékre ne nehézségként tekintsünk, hanem lehetőségként, hiszen turisztikai ereje mellett számos gazdasági és szociális vonzata is van, ami a környezet javára fordítható – jelentette ki Borboly Csaba. Hozzátette, hogy sok nehézségbe ütköztek a romániai jogszabályok módosítását illetően, de  nem torpantak meg, hisz elkészült a Régiók Bizottsága (RB) Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban című jelentése, amelyet a megyeelnök az RB raportőreként dolgozott ki, amelyről 2015 áprilisában szavaznak az uniós testületben. A jelentés szerint a helyi körülmények és a helyi gazdaság szempontjából jelentkező előnyök a fenntarthatóság fontos szempontjainak tekintendők – ilyen például a helyi építőanyagok használatának ösztönzése, illetve a hagyományos építési technológiák és anyagok újrafelfedezése, ami nagy lehetőséget jelenthet az európai építőipar számára.

A megyeelnök azt is elmondta, hogy a következő tanácsülésen elfogadják a műemlékvédelmi támogatási programot, amely a stratégia irányvonalát követi, emellett pedig a tartalékalap egy részét műemlékek sürgősségi javítására-felújítására különítik el. Példaértékűnek nevezte és megköszönte Tövissi Zsolt munkáját, amely fejlődést hoz majd a megyének.

Tövissi Zsolt részletesen ismertette a projektet, amely tíz évre, a 2013–2023 közti időszakra vetíti előre a megoldandó problémákat. Kitért a Hargita megyei védettnek nyilvánított objektumokra, amelyek száma a megyében 740, ezek 80 százaléka B kategóriás, helyi műemlék, és 20%-a A kategóriás, nemzeti érdekeltségű. Többségében 19. századi épületek, kisebbrészt 20. századi, illetve akad köztük 18. századi is. Mint fogalmazott, nincsenek nagyon híres műemlékeink, paloták vagy várak, a legnagyobb értéket a falukép képviseli, ami előnyt is jelenthet a térségnek. Rövid távon rengeteg tennivaló van, meg kell menteni a régi épületeket, konzerválási munkák szükségesek. A projektben részletesen ki vannak dolgozva a stratégiai célok, programcsomagokba foglalva.

Az építész hangsúlyozta: a stratégia keretet jelent, amit meg kell tölteni programokkal, tehát a megvalósításhoz szükséges teljes pénzösszegről konkrétan még nem beszélhetünk.

– A társadalom memóriája megszűnőben, ami óriási bajokat idézhet elő. A műemlékek védelmének identitásőrző, -erősítő szerepe van, a megsemmisült műemlék pedig elveszített emlékezetet, elveszített identitást jelent, és rossz lelkiismeretű, cinkos társadalom jön létre ennek nyomán, ami veszélyes – hangsúlyozta Tövissi Zsolt.

A stratégia bővebben tanulmányozható az alábbi linken: http://hargitamegye.ro/upload/public/strategia_patrimoniu.pdf              

 

Csíkszereda, 2015. február 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.