fbpx

A kisebbségi oktatásnak az identitásőrzésben is szerepe van

Elfogadta Borboly Csaba Az iskolai és felsőoktatás fejlesztése című véleménytervezetét a Régiók Bizottsága (RB) szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra szakbizottsága szeptember 28-i temesvári ülésén. Így hivatalosan is elküldhető, és bekerül az Európai Tanács döntéshozatali folyamatába, illetve az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága további intézkedéseket hoz ezek mentén, mint például a pályázatok rendszere, ami mindannyiunkat érint, fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke. A véleménytervezet a felsőoktatás és a közoktatás modernizálására, valamint a rendszer és a végzett fiatalok elhelyezkedésének nyomonkövetésére vonatkozik. A megyeelnök, az RB tagja felszólalásában azt hangsúlyozta, mindenkinek joga van a minőségi oktatáshoz, jöjjön bármilyen környezetből, illetve kitért az új ukrán oktatási törvényre és a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetére.

Borboly Csaba azzal kezdte, hogy szimbolikus értéke is van annak, hogy az ülés helyszíne Temesvár, hiszen a település mindig a tolerancia, a több nemzet együttélésének az erős városa volt.

A Csák László szakértővel közösen készített véleménytervezet kitér a diplomás fiatalokra, arra, hogy a 2008-as pénzügyi válságot követően sem állt teljesen helyre a friss felsőoktatási diplomával rendelkezők foglalkoztatási aránya.

Fontos a foglalkoztatási stratégia, hiszen egyik felől azt hallani, hogy nincs szakember, másfelől, hogy nincs munkahely. Ezeket össze kell hangolni, illetve nemcsak a tagállamok közötti, hanem egy tagállam régiói közötti különbségekre is oda kell figyelni.

Támogatni kell a kis- és regionális egyetemeket, a polgári egyetemek eszméje csak úgy valósulhat meg, ha a bolognai folyamat is ehhez igazodik, a szükséges források és eszközök pedig biztosítva vannak, fejtette ki felszólalásában a megyeelnök. Hozzátette: ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk az elvándorlás magas arányát, a diákok mobilitásának javítása mellett támogatni kell a kibocsátó régióba való visszatérés lehetőségének elősegítését is. Itt említette a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, amely, úgy fogalmazott, „együtt szuszog” a térséggel és a gazdasági fejlesztésért dolgoznak, ezért az intézménynek szüksége van az Európai Unió támogatására.

Felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek nyelvén működő oktatási, képzési és felsőoktatási intézmények esetében törekedni kell arra, hogy elkerülhető legyen a kisebbségi diákok oktatáshoz való hozzáférésének korlátozása. Rossz példaként említette az új ukrán oktatási törvényt, amely kimondja, hogy csak általános és középiskolákban lehet kisebbségi nyelven tanítani, és csak ott, ahol a kisebbség egy tömbben él. Ugyanitt hangsúlyozta a megszűnés küszöbére jutott marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetét, ahol korlátozzák a magyar kisebbségi diákok anyanyelvű oktatáshoz való jogát, megsértve a nemzetközi egyezményekben (Kisebbségi Keretegyezményben, Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Charta) vállalt kötelezettségeket.

A bizottság temesvári üléséről közösségi oldalán számolt be Borboly Csaba: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1389897047724341/

A megyeelnök megköszönte munkatársainak és Csák Lászlónak, hogy segítették munkáját.

Borboly Csaba oktatás témában benyújtott jelentéseiről részletesebben az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett eddigi tevékenységéről a honlapján olvashatnak még többet.

Csíkszereda, 2017. szeptember 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.