fbpx

A konszenzus jegyében zajlottak a Csík-területi előválasztások

– A konszenzusra törekvés jegyében zajlottak le az RMDSZ előválasztásai a csíki településeken – értékelt Borboly Csaba, a csíki területi szervezet elnöke a csíkszeredai szervezet elnökével, Füleki Zoltán alpolgármesterrel, valamint Becze István területi ügyvezető elnökkel tartott sajtótájékoztatóján, április 11-én, hétfőn. A területi elnök átadta a csíkszeredai lakosokkal több mint három hétig, házról házra járva folytatott konzultációja alatt összegyűjtött problémafelvetéseket az alpolgármesternek, aki megígérte, hogy a városi tanácsi RMDSZ-frakció beépíti azokat a következő négy, illetve nyolc évre szóló terveibe. Borboly Csaba kijelentette: követni fogja a 92 konzultációs ív, az 52 Facebookon feltett kérdés és a honlapjára névtelenül küldött 20 észrevétel sorsát, és együtt keresi a megoldást a jelenlegi jelöltekkel, jövendő tanácsosokkal.

Az előválasztások eredményeiről szólva megjegyezte: „Az elmúlt nyolc évben nagyon sokat dolgoztunk, a kampányt ezekre az eredményekre és a folytatásra építjük.” Hozzátette: az elmúlt időszakban több helyi küldötti tanácsi (HKT) ülésen, valamint helyi tanácskozáson részt vett, és ezekre a beszélgetésekre alapozva kell a további stratégiát építeni. Nagyon sok befektetett munka van minden településen, és a Szövetségnek mindenhol jó jelöltjei vannak, de többet kell foglalkozni a fiatalok helyzetével, a munkahelyteremtéssel, a közösségépítő beruházásokról – ez volt mindenütt a következtetés.

Borboly Csaba ismertette, hogy három módon zajlott az előválasztás: egyes helységekben a HKT döntött, máshol állóurnás választás volt, továbbá mozgóurnás. A csíki települések többségében mozgóurnás előválasztást tartottak, felkeresve az embereket. „Az előválasztások pozitív hatása a helyhatósági választások eredményeiben mutatkozik majd meg, mert a jelölteknek már megelőlegezték a bizalmat” – jelentette ki a területi elnök jó példaként emelve ki Gyimesközéplokot, ahol további 500 szavazólapra volt szükség a magas, mintegy másfél ezres részvétel miatt.

Füleki Zoltán, a városi RMDSZ-szervezet elnöke úgy értékelte, hogy az esős idő ellenére vasárnap szép számban mentek el voksolni a csíkszeredaiak az állóurnás előválasztáson, az 1968-as szavazói szám ezt mutatja. Mivel több személyt lehetett választani, összesen 13 971 szavazatot adtak le. A kialakult sorrend: 1. Szőke Domokos (1252), 2. Fülöp Árpád-Zoltán (986), 3. Veress Dávid (931), 4. Tófalvi Éva (918), 5. Kirmájer Enikő (888), 6. Orbán Zsolt (876), 7. Bors Béla (848), 8. András Hunor Jenő (816), 9. Fodor Levente (813), 10. Ábrahám Előd-Lajos (748), 11. Magyari Zoltan-Iosif (740), 12. Bardocz László (725), 12. Biro Hanna-Barbara (725), 14. Kovásznai Ágnes (617), 15. Vikárius Károly-András (549), 16. Bodo Alpár (546), 17. Ábrahám Lehel-Antal (538), 18. Bálint Dániel (455). A települési RMDSZ-listákat a helyi szervezeti elnökök vezetik a szabályzat értelmében, így Csíkszereda esetében Füleki Zoltán lesz a listavezető.

Becze István területi ügyvezető elnök az előválasztásokat jellemző jó hangulatról számolt be, és mint mondta, arra törekedtek, hogy az emberek akarata érvényesüljön, ami sikerült. A mozgóurnás választásokon mindenütt jól fogadták a munkatársait, és a problémák mellett egyúttal a hangulatot is felmérték.

Az előválasztások során Balánbányán, Karcfalván, Csicsóban a Helyi/Városi Küldöttek Tanácsa rangsorolt. A szentimrei mozgóurnás előválasztásokon megerősítették Kencse Előd polgármesterjelöltet, és rangsorolták az RMDSZ-es tanácsosjelölteket. Csicsó polgármesterjelöltje Becze Attila lett, ott is rangsorolták a tanácsosjelölteket. Szentmihályon a vasárnapi lakossági felmérés alapján, ha most lennének a választások, Izsák-Székely Lóránt lenne a község polgármestere. Az előválasztással egy időben felmérést végeztek a polgármester személyére vonatkozóan, aminek eredményeképpen, ha csak két jelölt indul, a jelenleg tisztségben lévő Kósa Péter és az RMDSZ-es jelöltként induló Izsák-Székely Lóránt, a következő eredmény születne, ha ma lenne a választás: Izsák-Székely Lóránt 345, Kósa Péter 290. Szentsimon községben házról házra járva elkészült felmérés eredményeként Kozma István a községi RMDSZ polgármesterjelöltje. A Tusnád községben április 8-án végzett felmérés alapján a polgármesterjelölteknél a sorrend: 1. Rafain Endre (jelenleg tisztségben lévő polgármester), 2. György József, 3. Ravasz Arnold. Ugyanekkor a tanácsosjelöltek rangsorolására is sor került. Csütörtök este Balánbányán rangsorolt a Városi Küldöttek Tanácsa, a polgármesterjelölt Orbán Lóránt Levente. Gyimesközéplokon rekordrészvétel volt az állóurnás előválasztáson, a Szövetség jelöltje Gergely Károly tisztségben lévő alpolgármester. Ez utóbbi két településen is rangsorolták a tanácsosjelölteket is.

Csíkszereda, 2016. április 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.