fbpx

A kormány alkalmatlansága miatt nem fogadták el a megye költségvetését

Az idei költségvetés volt a legfontosabb témája Hargita Megye Tanácsa hétfői, március 25-i ülésének, amelynek elfogadása kedvezőtlennek bizonyult volna. A testület nem fogadta el a napirendre tűzött határozatok túlnyomó részét sem. A több mint 50 napirendi pontból mintegy 17-et hagytak jóvá, amelyek egyebek mellett a már meghirdetett uniós pályázatokra, bizottsági tagok kinevezésére vonatkoznak.

A tanácsülés kapcsán Borboly Csaba megyeelnök ismertette, hogy miért maradt el a költségvetés elfogadása. A kormány által idén februárban elfogadott 5. számú költségvetési törvényének 7-es és 28-as cikkelye értelmében április 7-ig mindenképp el kell készülnie az új költségvetésnek, amely már a legújabb, a kormány által bevezetett megszorítások figyelembevételével készül. A 7-es cikkely előírja, hogy a közintézmények ezentúl csak a külső, vissza nem térítendő forrásokból finanszírozott helyi szintű fejlesztéseket hagyhatnak jóvá. Ha a folyamatos támogatás nem biztosított, nem különítették el előre az ezekre szánt összeget és nem tartották be a szerződésekben szereplő határidőket, akkor az állami támogatást megvonják.

A 28-as cikkely értelmében, ha az állami költségvetés, valamint a költségvetési módosítások jóváhagyását követő 30 napon belül a beruházásokra szánt összeg folyósítása átlépte a szerződésekben foglalt határidőt, akkor a támogatást is megvonják. A két kedvezőtlen törvénycikkely miatt a település-vezetéseknek is újra kell gondolniuk, hogy mire szánnak pénzt a jövőben. Ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy a már elkezdett munkálatok abbamaradnak.

Borboly Csaba a kormányt okolja a kedvezőtlen határozatok meghozataláért, véleménye szerint az aberrált törvények miatt Románia könnyen Ciprus sorsára juthat. Kijelentette: alkotmányellenesnek tartják a költségvetési törvényt, ezért a megyei tanács a nép ügyvédjéhez fordul.

– A fűhöz-fához kapkodó kormány nem a valós problémákkal foglalkozik, és az új költségvetési törvény, amely gazdasági csőd felé vezeti az országot, nem adja meg a lehetőséget a megyéknek, hogy jogalkalmazás útján pénzhez jussanak – fogalmazott a megyeelnök.

Borboly a törvény egyik legszembetűnőbb igazságtalanságának azt tartja, hogy az elfogadott közbeszerzéseket bárki megtámadhatja. Kiemelte: kizárólag az RMDSZ nyújtott be érdemleges törvényjavaslatot a bürokratikus költségek csökkentésére, valamint a köztisztviselők jogállásának tisztázására. Az elöljáró elmondta, Hargita megye a kormánykoalíciókban soha nem volt kedvezményezett pozícióban, emiatt a megyének gyakran az év végén a közbeszerzésekből megmaradt pénzekből csurrant-cseppent valami. Hozzátette: soha nem költött a megye önkormányzata annyit, hogy hiánnyal zárja az évet. Ezt az összetett kedvezőtlen helyzetet több módon próbálná a megyei tanács kiküszöbölni. Az első és legfontosabb lépés: kihasználni a minden félévkor adódó lehetőséget, hogy átcsoportosítsák a közbeszerzésből származó pénzeket. A másik költséghatékony megoldás az Európai Uniótól származó finanszírozásokra, pályázatokra több pénzt elkülöníteni. Ugyanakkor a megyei tanács fontolgatja banki hitel felvételét is, abban az esetben, ha az adott beruházásból nagyobb bevétel származik, mint amennyit ráfordítanak. Az ilyen jellegű beruházások egyébként is előnyt élveznek a jelenlegi kedvezőtlen helyzetben, magyarázta az elnök.

A jelenlegi, 219 pontot tartalmazó költségvetési listán 45 új beruházás szerepel. Ezt a listát jelen tájékoztató anyagunkhoz csatoljuk. Az alábbi linken pedig megtekinthetik Borboly Csaba nyilatkozatát a témával kapcsolatban:

http://hargitatv.ro/2013/megyei-tanacsules-2013-03-25/

Csíkszereda, 2013. március 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.