fbpx

A legnagyobb garancia a fejlesztések befejezésére az, ha uniós alapokból készül el az alcsíki ivóvízhálózat

Az alcsíki ivóvíz-, valamint szennyvízhálózat rendezésének ügyében találkozott a térség néhány polgármesterével Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. A május 26-án, a megyeházán tartott találkozón jelen volt továbbá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István megyei tanácsos, valamint a Harvíz Rt. munkatársai.

A folyamatban lévő, Környezetvédelmi Alapból finanszírozott beruházások elszámolásával kapcsolatosan a környezetvédelmi miniszter arról tájékoztatta a polgármestereket, hogy a szakintézménynél hetente megvizsgálják szakmailag,  hogy a tervek szerint halad-e az ügyintézés, tehát figyelnek arra, hogy a munka gördülékenyen haladjon, a benyújtott dokumentációk minél hamarabb célba érjenek.

– Figyelembe véve az ilyen jellegű beruházásokra szánt állami költségvetési keretek állandó ingadozását, az alcsíki vízhálózat számára a megoldás az lenne, ha mindannyian csatlakoznának a regionális szolgáltatóhoz – jelentette ki a miniszter, majd hozzátette: – Mivel ezek a falvak viszonylag nagy, több mint 2000 lelket számláló települések, lehetőségük van uniós pályázaton nyert finanszírozással kiépíteni a vízhálózatot.

Korodi kiemelte továbbá azt, hogy közös felelősségünk a tervek kivitelezése legkésőbb 2015 végéig a már rendelkezésünkre álló uniós pénzalapokból. Ez az egyetlen lehetséges út arra, hogy biztos anyagi háttérrel tudják a települések megvalósítani a beruházásokat. Tudni kell ugyanis azt, hogy az új hét éves európai finanszírozási időszakra jelentősen rosszabb támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre.

– Önöknek még számos feladatot el kell végezniük, hogy biztosítsák az alcsíki települések, pontosabban Csíkkozmás, Kászon, Csíkszentsimon, Tusnád és Tusnádfürdő megfelelő ivóvízellátását, valamint az egyes települések csatornahálózatának modernizálását. A jövő mindenképpen az uniós pénzalapokban, az uniós fejlesztésekben van, ezért elengedhetetlen a csatlakozás a regionális szolgáltatóhoz, ezt is mielőbb meg kell oldani – szögezte le a gyűlés végén a környezetvédelmi miniszter.

A polgármesterek egyöntetűen annak adtak hangot, hogy a részükről minden szükséges lépést megtesznek, és már ezen a héten tárgyalásokat kezdenek annak érdekében, hogy ez minél hamarabb megvalósuljon.

Csíkszereda, 2014. május 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.