fbpx

A legügyesebben az unitáriusok szúrták meg a sertést

Kedvező időjárásban és jó hangulatban zajlott február 11-én, szombaton Székelykeresztúron a hagyományőrző disznótoros vetélkedő, amelyet „Hagyományőrző disznótoros farsang a székely vendégszeretet jegyében” címmel hirdettek meg. A Zeyk Domokos Szakközépiskola udvarán, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének fővédnökségével megrendezett versenybe tizenegy csapat nevezett be, Székelykeresztúr város mellett a három történelmi egyház, Derecske testvérváros, Halászi közössége, az újszékelyi önkormányzat, az Unicons Kft., az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete és a Siklód-Hollókő-Szilveszter Comprod.

Borboly Csaba a megnyitón elhangzott köszöntőbeszédében jó ötletnek nevezte, hogy a verseny házigazdája, Rafai Emil polgármester minden évben egy adott tematika mentén szervezi meg az eseményt: míg tavaly a szakképzés éve jegyében hívta meg a résztvevőket, vendégeket, idén az egyházak képezték a fő célcsoportot.

– Hagyományaink gyakorlásáról, tiszteletéről szól ez a rendezvény. A térség érdeke a helyi igények kielégítése. A tej, gyümölcs meg zöldség feldolgozása mellett a húsfeldolgozásra is igény mutatkozik. Célunk egy kisvágóhíd megépítése a térségben, amelyben az állattenyésztők fel tudják dolgozni és értékesíteni a helyben megtermelt javaikat. Ezek mentén kell együtt gondolkodnunk és dolgoznunk olyan körülmények megteremtéséért, amelyek a térség lakóinak jobb megélhetést biztosítanak. A helyi termékek megtermelése, feldolgozása és értékesítése hozzájárul a térség megerősödéséhez, a munkahelyteremtéshez, a fiatalok itthon maradásához, ezáltal pedig egy biztos székely jövő megteremtéséhez – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

A megnyitón jelen volt Verestóy Attila szenátor és Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, valamint Rátz István és Kolumbán Dávid megyei tanácsos is. Verestóy Attila szerint „érdemes együtt ünnepelni, hisz egymásért vagyunk”.

– A kölcsönös bizalom, segítségnyújtás a sikeres közösség titka – jelentette ki a szenátor.

Sebestyén Csaba képviselő úgy látja, a térségi disznóvágó versenyek hozadéka a közösségépítés, a vidéki értékek és a hagyományok őrzése. Rafai Emil polgármester elmondta, hogy van igény és érdeklődés e versenyre, így továbbra is megszervezik.

Az első helyezett az unitárius egyház lett disznószúrásban, a református egyház bontásban, feldarabolásban, az EMNP székelykeresztúri szervezete pedig a hagyomány szerinti perzselésben, pucolásban és mosásban. A legjobb pálinkát is zsűrizték, e téren az újszékelyi önkormányzat vitte el az első díjat. A rendezvényt a Mákvirágok Néptáncegyüttes farsangi műsora színesítette.

Ez az esemény is kiváló alkalmat adott megbeszélésekre a helyi és megyei közéleti szereplők, elöljárók, valamint országos képviselők között. Borboly Csaba a székelykeresztúri unitárius egyház vezetőségénél tájékozódott a térség szociális ellátása ügyének állásáról, és közös álláspont alakult ki arról, hogy egy nem klerikális alkalmazott bérezésében működhet közre Hargita Megye Tanácsa, illetve a csehétfalvi ifjúsági tábor támogatásában. Az is elhangzott az egyeztetésen, hogy a Nyikó és a Nagy-Küküllő mentén a rászoruló időseknek szolgáltatást, például napi meleg ételt lehetne biztosítani. A megyeelnök a református egyház helyi képviselőivel is beszélgetett, és egyetértettek abban, hogy tovább kell vinni a közösségi ház és a régi városi kultúrotthon felújításának ügyét. A katolikus egyház képviselőit az elöljáró arra biztatta, éljenek a megyei tanács nyújtotta pályázati lehetőségekkel a Kolping közösségi ház és a plébánia felújítása érdekében.

További képek és információk az eseményről megtalálhatók Borboly Csaba közösségi oldalán: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1434237686595326&set=a.318009671551472.84189.100000273257560&type=3&theater

Csíkszereda, 2017. február 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.