fbpx

A Madarasi-Hargita csúcsának térrendezése és a szennyvízelvezetés a legfontosabbak a Hargita-hegység rendezésében

A természetvédelmi szempontok, a hely turisztikai jellege és önmeghatározó szerepe a prioritások a Hargita-hegység rendezési tervében (PUZ). Erről tartottak az érintettek megbeszélést január 16-án, a csíkszeredai megyeházán: a megyei tanács részéről Borboly Csaba elnök, Bíró Barna Botond alelnök, Fülöp Otília főépítész, Korodi Szabolcs, a rendezési terv koordinátora, Biró László, Csíkmadaras polgármestere, Imre Lóránd, a csíkmadarasi közbirtokosság elnöke, Mihály István, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviseletében.

Folytatják a rendezési terv engedélyeztetési folyamatait, figyelembe véve a természetvédelmi szempontokat, ezért elvezetik a szennyvizet, mondta Borboly Csaba. Továbbá felkérik Szentegyháza önkormányzatát, hogy adja át a hozzá tartozó utat a megyei tanács ügykezelésébe, hogy tudjanak haladni a munkálatokkal, tette hozzá a megyeelnök.

A kanalizálást az út mentén kell elvezetni, ehhez minél előtt elkészítik a megvalósíthatósági tanulmányt.

Ezenkívül napirenden volt a Madarasi-Hargita hegycsúcsának a rendezése, amely, ahogy Bíró Barna Botond fogalmazott, nemcsak turisztikai szempontból fontos, hanem az önmeghatározásunk, az identitásőrzésünk helyszíne is. A Mária út zarándokútvonal egy nyomvonalának is a célpontja a csúcs, ilyen szempontból is fontos helyszín. A managementterv szellemében meg kell találni a jó megoldást a csúcs rendezésére. A megbeszélésen az az ötlet körvonalazódott, hogy néhány kopjafa maradjon a mostani helyén, a többieket pedig helyezzék el a Mária út mentén. Tavasszal pedig megalakítják azt a bizottságot, amely a Mária út szellemében a kereszteket és a kopjafákat kezeli. A mostani állapot tarthatatlan, ki kell alakítani egy olyan szakrális teret, amelyhez természetes anyagokat/megoldásokat használnak.

Biró László és Imre Lóránd a turizmusfejlesztés és a hely fontosságát hangsúlyozták hozzászólásukban.

Hargita Megye Tanácsa prioritásai között szerepel a különleges vonzáskörrel rendelkező turisztikai zónák fejlesztése, ez része Hargita megye fejlesztési stratégiájának.

 

Csíkszereda, 2020. január 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.