fbpx

A medveprobléma kezelésére elfogadott jogszabály alkalmazására bíztatják a községvezetőket és vadgazdálkodási egyesületeket

Hargita megyében tartott tájékoztatót Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének meghívására a megye községvezetőinek és a vadgazdálkodási egyesületeknek tartott tájékoztatót Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a problémás medvék esetében előírt beavatkozási módszertannal kapcsolatban.

Csíkszentdomokoson augusztus 5-én, pénteken tehették fel kérdéseiket a községek polgármesterei és vadgazdálkodási egyesületek képviselői a problémás medvék kiemelésére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet kapcsán. A jogszabály lehetőséget teremt rá, hogy helyben és azonnali döntést hozhassanak, amelyre már nem kell bukaresti jóváhagyásra várni. Medvetámadás esetén, a 112-es egységes segélyhívószámon történő bejelentést követően, a településeken működő azonnali beavatkozásra jogosult egység avatkozhat be. Ennek az egységnek tagja a polgármester, a helyi csendőrség, a vadgazdálkodási egyesület és egy állatorvos.

Tánczos Barna miniszter szerint, számos intézkedés kezdett beérni, amelyet a minisztériumi döntések alapján elindítottak. Ezek közül pedig az egyik legfontosabb a medveprobléma kezelésében az azonnali beavatkozást szabályozó sürgősségi kormányrendelet és az azt elfogadó törvény, amely alapján mind a település külterületén, mind belterületén lehetőség van azonnali beavatkozásra. A miniszter arra biztatta a jelenlévő önkormányzati vezetőket és vadgazdálkodókat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, amely az emberi élet védelme céljából volt elfogadva. Hozzátette, a problémát nem oldja meg teljes mértékben, hiszen ez a jogszabály a kritikus helyzetekre érvényes. A 140 egyed eltávolítását előíró, úgy nevezett megelőzési kvótával kapcsolatban elmondta, sajnos az egész országban még 80 egyed kiemelésére van még mindig lehetőség. Országos ellenőrzést végeznek, hogy onnan ahol nem éltek a lehetőséggel, átcsoportosítsák az engedélyeket a problémás településekre.

Országos ellenőrzést végeznek, hogy ott ahol nem éltek a lehetőséggel onnan áthelyezzék az engedélyeket a problémás településekre.

– Komplex probléma a medvekérdés. Óriási szükség van a vadgazdálkodási egyesületek, önkormányzatok támogatására és kell a minisztériumi háttér a kifizetésekhez és jogszabályok jóváhagyásához – tette hozzá a környezetvédelmi miniszter.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke sikernek nevezte a mai találkozót emlékeztetve, hogy Csíkszentdomokos a medvekérdésben egy fontos pont, hiszen öt évvel ezelőtt is innen indult a székelyföldi gazdák bukaresti tüntetése.

– Öt évvel a tüntetést követően most arról beszélhetünk, hogy van egy megoldás. Óriási előrelépés, amiért köszönet illeti Tánczos Barna minisztert, Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét és a teljes RMDSZ parlamenti frakcióját. Nagyon fontos hogyan kerül a törvény alkalmazásra. Azok, akiknek alkalmazniuk kell, polgármesterek, vadgazdálkodók közösen kaphattak válaszokat. Egyértelmű, hogy további lépésekre van szükség. Fokozatosan tudunk előre haladni, amely kiemelt támogatást igényel mindannyiunk részéről. Bízunk benne, a biztonság visszaállhat és a hagyományos gazdálkodást a medvepopuláció túlszaporulata nem fogja veszélyeztetni – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.