fbpx

Gyergyószentmiklóson egyeztettek az egyházi felekezetekkel

Borboly Csaba: a költségvetés módosítása nem károsíthatja az egyházi fejlesztéseket

Az egyházi támogatásokról egyeztettek a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébánián az egyházi felekezetek képviselőivel csütörtökön, augusztus 4-én.

Továbbra is napirenden van Hargita Megye Tanácsának költségvetés módosítása. Mint arról korábban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke többször is tájékoztatott, a költségvetés átstrukturálására van szükség, amelyet mielőbb el kell fogadnia a megyei tanács testületének. A Szent Miklós Plébánia 160 ezer lej támogatást igényelt a villanyhálózat felújítására, a templom hangosítására és a harang automatizálásának javítási munkálataira. De 100 ezer lejre van szükség a szárhegyi ferences kolostor külső burkolati munkálataira is.

A költségvetés módosítás az egyházi támogatásokat is érintheti, azonban a Hargita megyei felekezetek vezetőivel dolgoznak azon, hogy a lehető legkisebb mértékben érintse ez az egyházakat. Szerdán a csíki egyházak vezetőivel, csütörtökön pedig az udvarhelyszéki és gyergyói felekezetekkel egyeztettek.

A megyei tanács elnöke elmondta, a legnagyobb problémát a szociális rendszer állami támogatásának módszertana okozza. Mint mondta, továbbra is probléma, hogy nem fejkvóta rendszerben támogatja az állam a gyerekvédelmi- és szociális rendszert. A hálózat állami támogatás nélkül hagyása a megyei tanácsot komoly kihívás elé állítja, hiszen így máshonnan kényszerül az apparátus összegeket átcsoportosítani.

A megyei tanács elnökének tájékoztatása szerint, amennyiben az előterjesztett költségvetés módosítási javaslatot a testület a következő tanácsülésen elfogadja, úgy az egyháztámogatási programok kifizetésre tudnak kerülni. A határozat elfogadását követően, azonban gyors ütemben kell megkötni a szerződéseket az egyházakkal.

 

Csíkszereda, augusztus 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.