fbpx

A medveproblémában való együttműködésre kérte Borboly Csaba a Területi Közrendi Hatóságot

Figyelembe véve, hogy az elmúlt időszakban Hargita megyében megnőtt a medveegyedek száma, ezzel pedig a támadások és vadkárok gyakorisága is, valamint hogy idén kilencszer támadt emberre a medve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra kérte a rendőrség, a csendőrség, a készenléti felügyelőség, a prefektusi hivatal, valamint a helyi közösségek és a megyei tanács képviselőiből álló Területi Közrendi Hatóságot (ATOP) augusztus 1-én, kedden a csíkszeredai megyeházán tartott ülésükön, javasolják a környezetvédelmi miniszternek, hogy a medvék és farkasok esetében jóváhagyott beavatkozási kvóta megszabásakor vegye figyelembe a következőket: a kvóta legyen arányos az egyedek számával, ami egyre növekszik Hargita és a környező megyékben, továbbá a kvótát megyékre leosztva szabja meg, valamint vegye figyelembe azt is, hogy a beavatkozási kvóta végrehajtására személyeket kell kijelölni, mert a rendőrségnek nincsen erre eszköze.

A megyei tanács elnöke azzal érvelt, hogy a hatóság feladata a lakosság érdekeinek képviselete, tevékenysége révén a megyében élők biztonságának biztosítása. A gyűlésen a tagoknak ismertető anyagokat osztott ki az elmúlt időszak medvetámadásaival kapcsolatosan. Elmondta, az erőfeszítések ellenére sincs egyelőre rendezve az emberek és vadállatok közötti konfliktus, az ország a veszélyeztettett fajok védelme mellett kötelezte el magát, a medve pedig nem tartozik ezek közé, mivel jelentősen nőtt az egyedek száma. Az embereknek joguk van a testi és pszichikai épséghez – hangsúlyozta a megyeelnök.

A Területi Közrendi Hatóság úgy döntött továbbítja a környezetvédelmi miniszternek a javaslatot megerősítve a megyei tanács elnökének álláspontját a medveproblémával kapcsolatosan.

Csíkszereda, 2017. augusztus 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.