fbpx

A megye hét tejbegyűjtő központját modernizálták

Az idei évben pályázati kiírásán keresztül összesen 130 ezer lej vissza nem térítendő eszközbeszerzési támogatást kínált a Hargita megyei állattenyésztő egyesületek tevékenységének fejlesztésére Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete.

Hargi­ta Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete – amelynek 46 Hargita megyei település a tagja – az idei évben a tejbegyűjtő központok korszerűsítésére 90 ezer lejes támogatási alapot irányzott elő.  Az augusztusi közgyűlésen a pályázati keretösszeg 40 ezer lejes növeléséről döntöttek a tagok. A megnövelt keretösszegnek köszönhetően egyetlen pályázó támogatásigénylését sem kellett elutasítani, vagy pedig a pénzhiány miatt csökkenteni.

A pályázati keretösszeget a helyi tejbegyűjtő központok felszerelésének támogatására, továbbá szállítóeszközök, hűtőtankok, tejminőség-ellenőrző készülékek vásárlására, illetve az egyesületek adminisztratív munkáját segítő számítógépek, nyomtatók, tejkvóta-nyilvántartó programok beszerzésére igényelhették – tájékoztatott Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója.

Csikszentsimon

– Arra biztatjuk a gazdákat, hogy a termelők maguk kellene, feldolgozzák  a nyersanyagot, jelen esetben a tejet, hogy a termékeket értékesíthessék, és ez által maguk szabhassák meg az árat. Ezt a célt szolgálják a tejbegyűjtő központok is, a sajtképzések, a havi vásárok, és a Székely termék mozgalom is! – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki tegnapi kászoni terepszemléje alkalmából a kászonaltízi tejbegyűjtőhöz is ellátogatott Becze István megyei tanácsossal, a vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottsága elnökével közösen.

A Csíkszentsimoni Tejtermelők Egyesülete a több mint 12 ezer lejes támogatásból egy 1500 literes, automata mosóval rendelkező tejhűtőtankot vásárolt.

32 ezer lejes támogatással segítették a csíkkarcfalvi juh- és szarvasmarha-tenyésztők munkáját, áramfejlesztő készülék vásárlását és vezetékes fejőrendszer kiépítését téve lehetővé.

DSC06407

A Kászonaltízi Szarvasmarhatartók Egyesülete több mint 17 ezer lejes támogatásban részesült, amiből két, a nyers tej tárolására alkalmas edényt vásároltak.

Egy tejhűtőtartály és egy tejminőség-ellenőrző készülék beszerzésére 15 ezer lej vissza nem térítendő támogatásban részesült a Gyimesvölgyi Állattenyésztők Egyesülete.

Kobatfalva

A Kobátfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete pályázatának köszönhetően, a több mint 17 ezer lejes támogatásból, a siménfalvi tejbegyűjtő részére vásároltak tejhűtőtankot.

Palpataka

A Korond községhez tartozó Pálpatakán a helyi tejcsarnok működéséhez szükséges tejhűtőtank beszerzési költségeihez 14 ezer lejjel, míg a bélbori tejbegyűjtő központ felszereléséhez 21 ezer lejjel járult hozzá a Vidékfejlesztési Egyesület.

Csíkszereda, 2017. november 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.