fbpx

A Régiók Bizottsága nagykövete Borboly Csaba az energiaügy témájában

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének november 7-i, bukaresti találkozóján jelen volt a Régiók Bizottsága (RB) képviseletében Borboly Csaba, ahol a hazai energiahatékonyságra vonatkozó törvénytervezettel kapcsolatosan közvetítette az RB álláspontját, miszerint nem eléggé hatékony a tervezett jogszabály. A Régiók Bizottsága Borboly Csaba RB-tagot, Hargita Megye Tanácsának elnökét nagykövetének választotta, hogy közvetítse a bizottság álláspontját a témában.

Borboly Csaba felszólalásában bemutatta az RB-t, tevékenységét a szervezeten belül, illetve nagykövetségi funkciója célját. Elmondta, a legtöbb középület a helyi közigazgatási egységek tulajdonában van, ezért ezeknek a hivataloknak a legnagyobb a szerepük az EU-s politikák megvalósításában. Ilyenek az iskolák, kórházak, közigazgatási épületek, a távfűtési hálózatok, illetve a közvilágítás szolgáltatása. Jelenleg nem hatékony a középületek fűtése és szellőztetése a finanszírozást és a költségeket tekintve, például egy kórház esetében 30 százalékkal növeli az energiafogyasztást a szellőztetőrendszer, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: mivel helyi problémákról van szó, ezeket nem elég országos szinten szabályozni. Úgy véli, ki kell dolgozni egy útmutatót, ami segíti a helyi közigazgatási egységeket a tervezésben. A standardok meghatározásánál figyelembe kell venni a különböző éghajlati zónák sajátosságait, például Hargita megyében körülbelül 80 százalékkal nagyobb a hőszükséglet, mint Bukarestben. A témában inaktív közigazgatási egységeket is mozgósítani kell finanszírozási rendszer és útmutató kidolgozásával. A kormányprogramoknál is be lehet vezetni kritériumként a levegő minőségét, közvetítette az RB álláspontját Borboly Csaba. Úgy vélik, a tervezés megyei szinten kell történjen, a kormány vagy a szakminisztérium támogatásával.

A témakörben Hargita megye részt vett az Interreg európai uniós projektben, ismertette Borboly Csaba, majd következtetésként azt mondta, a megyei energiagazdálkodási ügynökségeket kell megfelelően finanszírozni állami, illetve megyei költségvetésből, mivel fontos szerepet játszanak a helyi közigazgatási egységek segítésében.

Hargita Megye Tanácsának elnöke azért is tartotta fontosnak a felkérés elfogadását, mert ez az EU egyik legfontosabb kezdeményezése, és Csíkszereda is tagja ennek a kezdeményezésnek, illetve a Polgármesterek Szövetségének.

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége, amelyet Miguel Arias Cañete biztos „a világ legnagyobb városi klíma- és energiaügyi kezdeményezésének” kiáltott ki, helyi és regionális önkormányzatok ezreit egyesíti, amelyek önként vállalják, hogy a területükön megvalósítják az Európai Unió klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit. Az új aláíró felek vállalják, hogy 2030-ig legalább 40%-kal csökkentik a CO2-kibocsátásukat, és hogy a csökkentés és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás megvalósítása érdekében egységes szemléletmódot alkalmaznak.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett eddigi tevékenységéről a honlapján olvashatnak még többet.

Csíkszereda, 2017. november 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.