fbpx

A megye legjobban kiépített kiállítótereit szeretnék a megyeházára

A csíkszeredai megyeháza kiállítótereit és az üléstermet térképezték fel a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum és a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai csütörtökön, március 16-án. A diákok a CreArt projekt keretében, a terepszemlét követően március 21-én, kedden kezdhetik el a látványtervek kidolgozását, a RestArt – áttervezem a Megyeháza Galériát című műhelymunkán. Zonda Erika projektmenedzser ismertette a nemzetközi projektet és a jövő héten kezdődő Európai Kreativitás Napja programját (https://www.facebook.com/events/786944238125611/). A március 21–30. között zajló program több helyszínen kiállításokkal várja az érdeklődőket, műhelymunkákba kapcsolódnak be a megye művészeti szakos diákjai, a kisiskolások pedig tojásírást tanulhatnak.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszönetét fejezte ki a diákoknak és az őket vezető tanároknak, hogy vállalják a nem egyszerű feladatot, és arra ösztönözte őket, hogy a kilencvenfokos szögekbe vigyenek dinamikát, kellemes élményt nyújtva ezzel az ide látogatóknak. Fülöp József, a megyei tanács munkatársa beszámolójából kiderült, hogy a jelenlegi Megyeháza Galériát 2012-ben alakították ki, amelyekben mozgatható panelek kaptak helyet, ezekkel pedig az éppen aktuális kiállítás igényei szerint alakíthatják a teret. A Megyeháza Galéria másik ismert különlegessége, hogy a késői órákban is látogatható, akár hétvégén is. Botár László képzőművész és a CreArt projekt művészeti vezetője ennek kapcsán kiemelte, hogy annak idején elképzelhetetlen volt egy galéria egy közintézményben, de látva, hogy ez hasznos, és van helye a megyeházán, ma már egymást érik a kiállítások, az élményt fokozva pedig szükséges a tér funkcióinak bővítése. A képzőművész ugyanakkor felhívta a diákok figyelmét, hogy a látványtervek kidolgozásánál minél nagyobb teret engedjenek kreativitásuknak, hiszen a papír mindent elbír.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a diákokkal közösen elkezdett együttműködésben számos lehetőséget lát, hiszen így ők is gyakorlati, hasznos munkát végezve kerülhetnek közelebb jövőbeni terveikhez. A megyeelnök ugyanakkor szeretné, ha a jelenlegi ülésterem két oldalán elhelyezkedő egy-egy kiállítótér kapcsolódna egymáshoz. Mivel a kettő között helyezkedik el az ülésterem, a megyeelnök kezdeményezésére ott is igyekeznek kiállítófelületet kialakítani összekötve a Megyeháza Galériát és a földszinti kiállítóteret. Ennek megfelelően Hargita megye legegyedibb és legjobban kiépített terévé változtatnák a megyeháza földszintjét.

Mint már beszámoltunk róla, korábban a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjai mérték fel a megyeháza kültéri felújítási lehetőségeit (http://hargitamegye.ro/hirek/szakiskolasok-keszitenek-megoldasi-javaslatokat-a-csikszeredai-megyehaza-felujitasahoz.html)

Csíkszereda, 2017. március 16.

 614 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...