fbpx

A megye több mint 20 településén mozgatják meg az ifjúságot

A 2018-as évet Hargita Megye Tanácsa az Ifjúság évének titulálta, így májusban a hagyományos Ifi napok egy hetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát – fogalmazott Bíró Barna Botond alelnök a programsorozatot ismertető sajtótájékoztatón.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Farkas Enikő vezérigazgató-helyettes és Koronka Sándor, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság részéről, valamint Hargita Megye Tanácsa alintézményeinek vezetői közös sajtótájékoztató keretében ismertették az Ifjúság Éve jegyében május 7-11. között sorra kerülő Ifjúság Hete rendezvénysorozat programkínálatát május 2-án, szerdán délelőtt a megyeházán.

– Az a célunk, hogy olyan változatos programot tudjunk a hét során biztosítani, ami arra ösztönzi a fiatalokat, hogy minél több rendezvénybe kapcsolódjanak be – hangsúlyozta Bíró Barna Botond alelnök, arra is kitérve, hogy az ifjúsági vezetőkkel és az alintézmények képviselőivel már több előzetes megbeszélés eredményeként született meg a rendezvény programja.

Koronka Sándor, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság munkatársa elmondta: ez évben fontos célkitűzésük, hogy a fiatalokat kimozdítsák a számítógép mellől, ezt több, a természetben szervezett esemény kívánja elősegíteni.

A sajtótájékoztatón a Hargita Megye Tanácsa alintézményeinek vezetői ismertették, hogy az általuk vezetett intézmény milyen eseményekkel készül az Ifjúság Hete keretében. Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője elmondta, május 10-11-én két napot is kitöltenek tevékenységükkel, amely során minden egységük bemutatkozik a fiataloknak.

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola több kiállítást és hangszeres előadást szervez több településen – számolt be Sándor Árpád menedzser.

Gyulai Arthur ideiglenes könyvtármenedzser közölte a hét folyamán minden nap bábszínházzal várják a gyerekeket a Kájoni János Megyei Könyvtárba, ugyanakkor irodalmi versenyt és kerekasztal beszélgetést is szerveznek a fiatalokkal.

A néphagyományok jegyében szerveznek egy napos programot Gyergyószárhegyen, a környékbeli hagyományőrző néptánccsoportok képviselőinek – tudtuk meg Kolcsár Bélától, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetőjétől.

Hargita Megye Tanácsa Megyei Érdekeltségű Létesítményeket Őrző-Védő Közszolgálatának szervezésében május 10-én önvédelmi bemutatót tartanak a csíkszeredai központi parkban – osztotta meg a jelenlévőkkel Gidró Géza, a közszolgálat vezetője.

Pogonyi Enikő, a Hargita Népe Kiadó ideiglenes menedzsere elmondta, a Székely Konyha főszerkesztőjével, Jánossy Alízzal kulináris programba vonják be a csíksomlyói Szent István Kollégium lakóit, ugyanakkor a fiatalok betekintést nyerhetnek az újságszerkesztésbe és könyvbemutatóval is készülnek.

Szabó Irén-Ottilia, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ vezetője remek lehetőségnek látja az Ifjúság Hetét, hogy a pályaorientációra hívják fel a diákok figyelmét önismereti és csapatépítő tevékenységek által.

A Hargita Megyei Kulturális Központ az online biztonság témakörét járja körül, egy kerekasztal beszélgetésre hívja azokat a szakembereket, akik a megyében ezzel a témával foglalkoznak. Ugyancsak a pinceklub ad otthont a KineDok dokumentumfilm vetítéseinek is – tájékoztatott Ferencz Angéla menedzser.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője elmondta, rendezvényeik a megye számos településére kiterjednek, többek között kertészeti tevékenységgel, főzőversennyel és kirándulásokkal próbálják a fiatalokat kimozdítani a természetbe. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a helyi közösségek felé is nyissanak, így több központban is nyílt napokat szerveznek.

Május 8-án fiatal vállalkozók számára szervezünk konferenciát a megyeházán, az itthon élés lehetőségeit és pozitív példákat mutatva be a fiataloknak – erről Csilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség ideiglenes vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit.

– Jelenleg folyamatban van az ifjúsági pályázatok elbírálása, reményeink szerint május 7-én, a hétfői megnyitón be tudjuk majd jelenteni a győztes pályázókat is! – mondta zárszóként Bíró Barna Botond.

Az Ifjúság Hete hivatalos megnyitójára május 7-én, hétfőn 10 órától a megyeháza földszinti kiállítóterében kerül sor, ahol megnyílik az Ifjúság Tere képzőművészeti felhívásra beérkezett munkákból összeállított tárlat is.

Az Ifjúság Hete részletes programja elérhető a rendezvény közösségi oldalán:

https://web.facebook.com/events/1221311778005500/

Csíkszereda, 2018. május 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.