fbpx

A Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete közgyűlést tartott

A Sükői halastó közelében tartotta közgyűlését a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete április 29-én, vasárnap. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a napirendi pontok megvitatása előtt vitatott meg több olyan témakört az egyesület tagjaival, amelyek révén a megye egyik legjobban működő szakmai egyesület, de más szakmai egyesület tevékenységére is ráerősíteni kíván a megyei tanács és alintézménye a Vidékfejlesztési Egyesület segítségével. – A minőség biztosításnak a legnagyobb teret az tud adni, ha az egyesületi tagok egymásra tudnak figyelni és a kézművességet még inkább előtérbe tudjuk helyezni a hagyományos és helyi termékek vásárain is. El kell jussunk oda, hogy a szakmai egyesületek a Székely termék védjegy mellett egymás minőség ellenőrei legyenek. Együttműködve az egyetemekkel pedig egy saját fogyasztóvédelmi rendszert kiépíteni, hiszen a hivatalos fogyasztóvédelmi hatóság gyakorlatilag csak büntetések kiosztását végzi – emelte ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a székely szolgáltatás program kiépítésén is folyamatosan dolgoznak, amely révén a védjeggyel rendelkező termékeket vendéglátó egységek ajánlatai között is szeretnék látni.

A megyei tanács elnöke továbbá hangsúlyozta a tangazdaságok szerepét a fiatal generáció oktatásában, vagyis a kis iskolásokat ránevelni a természet szeretetére és az állattartás szépségeire, hogy a térségnek elhivatott és jó szakembereket neveljenek, ehhez pedig a szakmai egyesületek közbenjárására is szükség van.

SajtEgyesuletKozgyules_2018apr29 (4)

Mindezek mellett a pásztorképzés fontosságával is egyetértettek az egyesület tagjai térségünkben. Borboly Csaba egy akkreditált képzés mentén látja a megoldást, hiszen az állatokkal való foglalkozás teljes embert igényel, aki szaktudással is rendelkezik, magasabb béréért pedig felelősséggel végzi munkáját. Ennek mentén pedig a mintagazdaságok kiépítésére is lehet alapozni, összekötve a turizmussal és az előállított termékek helyben értékesítésével.

Annak érdekében, hogy a szakmai egyesületek tevékenysége még eredményesebb legyen a megyeelnök egy olyan személy alkalmazását is javasolta, aki az egyesület hivatalos ügyeit és a pályázati felkészülést segíti elő. Ennek kapcsán a megyei tanács elnöke javasolta, hogy ezen személy fizetése vonzó legyen, amelynek felét a megyei tanács vidékfejlesztési egyesülete biztosítaná.

 

Csíkszereda, 2018. április 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.