fbpx

A megyei besorolású utakon készenlétben vannak a hóeltakarító eszközök

A megyei besorolású utak esetében a Hargita Megye Tanácsával szerződött vállalkozások készen állnak, és reggel óta folyamatosan takarítják a havat, ahol szükséges. Borboly Csaba megyeelnök a hétvégére előre jelzett kiadós havazás, hófúvás, jégképződés kapcsán megismételte a korábbi években is tett nyilatkozatát, mely szerint nem lehet az aszfaltig, feketére takarítani az úttestet – nincs az a pénz –, hanem a járhatóságot kell biztosítani, a megfelelő felszereléssel.

– A hónak örülnünk kell, nem bosszankodni miatta. A sok hó kevesebb szárazságot, kevesebb kiszáradt kutat, forrást jelent, tehát környezeti szempontból is viszonyuljunk ehhez. Az is sokat számít mind a síelők, mind a sípályákat működtető vállalkozások energiafogyasztása szempontjából, ha nem kell hóágyúzni – véli a megyei tanács elnöke. – Természetesen biztosítjuk a megyei kategóriájú utak járhatóságát a törvényeknek megfelelően, de kérem, mindenki fontolja meg, biztos-e, hogy halaszthatatlan az utazása ilyen időjárási viszonyok között.

A megyeelnök tavaly december 3-i élő bejelentkezésében ismertette a téli útkarbantartás részleteit, a videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/csaba.borboly?fref=ts

Az intézmény illetékesei arra kérik az utazókat, hogy indulás előtt alaposan tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról, annak megfelelő sebességgel haladjanak, illetve a körülményeknek megfelelően használják a világítást, a fényjelzéseket, valamint a bepárásodás elleni eszközöket, a láthatóság érdekében. A gépjárművet el kell látni téli gumival, csúszásgátló lánccal, lapáttal, kaparópengével és homokzsákkal, szól a figyelmeztetés. A gyalogosokat is óvatosságra intik az úttesten való átkelésnél, továbbá arra figyelmeztetik őket: csak a járdán közlekedjenek, vagy ha ez az adott szakaszon nincs, akkor a menetirány szerinti bal oldalon, mindkét irányból látható, fényvisszaverő ruházatban és világító eszközzel, amellyel jelezhetik jelenlétüket az úttesten.

Borboly Csaba utasítására a téli karbantartással foglalkozó kollégái négykerék-meghajtású terepjárókat kapnak a hétvégére. A mellékletben, valamint Hargita Megye Tanácsa honlapján (http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/kozerdeku-informaciok/teli-karbantartas.html) találják a részletes listát a megyei besorolású utak téli karbantartásáról, illetve akciótervéről.

A beavatkozás e hétvégi menetrendje a reggel 4–9 óra, a délután 14–18 óra és az este 19 óra utáni időszakra szól. Emellett a megbízott vállalkozások a hóeltakarító eszközökkel szakaszonként járőröznek, és beavatkoznak annyiszor, ahányszor szükséges: hóekével eltolják a havat, vagy csúszásgátló anyagot (sót és homokot) szórnak le, a helyzettől függően – a szolgáltatást végző cég dönti el ezt: az általa megbízott illetékes személy, valamint az adott gépjármű vezetője.

Bővebb felvilágosításért vagy gond bejelentéséért hívható Hargita Megye Tanácsa téli karbantartási készenléti szolgálatának a száma: 0266 207 774. Kérik, hogy nagyobb baj, becsúszás stb. esetén hívják a 112-t is, mert akkor több állami szerv siethet a segítségükre.

Csíkszereda, 2017. január 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.