fbpx

A miniszter is meglepődött a medvék láttán

Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter augusztus 11-én, szombaton Tusnádfürdőre látogatott Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke meghívásának téve eleget.

– Tartalmas és eredményes volt a szombati nap, több megbeszélést is folytattunk Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterrel és Szép Róberttel, a Környezetvédelmi Őrség főbiztosával, átadtuk a három székelyföldi megyés konkrét cselekvési javaslatainkat, kértük, hogy adjanak hatáskört a megyéknek, mert másként nehezen tudunk közbelépni és segíteni. A javaslatcsomag szakemberek bevonásával készült el, amelyről augusztus 10-én Sugásfürdőn, a Sic Feszt helyszínén egyeztetett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsa elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

Ugyanakkor kértük a létszámszabályozáshoz a forrásokat és a vadásztársulatok megelőzési prevenciós kvótájának sürgős kiadását a már érvényes medve cselekvési terv alapján – számolt be a miniszterrel folytatott megbeszélésről közösségi oldalán Borboly Csaba. A miniszternek átadott dokumentumok itt érhetők el.

Délután nagy érdeklődés övezte a sajtótájékoztatót, amelyen Grațiela Gavrilescu miniszter asszony beszámolt arról, hogy jóváhagyták a cselekvési akciótervet, megítélése szerint ez lehet a biztosítéka a hosszú távú megoldásnak a medvék ügyében. A sajtótájékoztatón jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ frakcióvezetője, Melles Mária, Tusnádfürdő alpolgármestere és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Ezt követően Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert a Szent Anna-tóhoz is elkísérte Borboly Csaba megyeitanács-elnök, továbbá hozzájuk csatlakozott Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője, Demeter László biológus és Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület vezetője. SzentAnnaTo1

– A Szent Anna-tó környékén komoly gondokat tapasztalt a miniszter asszony (szemetelés, tűzrakás), amelyeket fel kíván számolni. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvényi előírásokat figyelmen kívül hagyva a természetvédelmi terület jelenlegi adminisztrátorai nem lépnek fel a nyílt tüzet gyújtó turisták esetében. Amennyiben záros határidőn belül nem történnek pozitív változások, akár szerződésbontásra is sor kerülhet – hangzott el a helyszínen.

A miniszteri látogatásról készült fotóalbum itt érhető el.

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.