fbpx

A minisztérium azonnali hatállyal távolítsa el a Pálfalván garázdálkodó medvét

Másodjára tért vissza Pálfalvára az a medve, amelyik vasárnap éjszaka garázdálkodott: először a kerítést törte szét, később a háziállatok estek áldozatául. A pálfalviak több ízben látták ugyanezt a medvét a falu körül. A házigazda szerint a vadállat egyre bátrabb, nem ijed meg az embertől sem, ezért attól tartanak, hogy ismét vissza fog térni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a károsultakkal beszélve két dologra hívta fel a figyelmet. „Nem élhetnek rettegésben az emberek! Kérjük a minisztériumtól a medve azonnali eltávolítását vagy kilövését, hiszen szinte biztosra vehető, hogy az állat vissza fog térni és megtörténhet, hogy emberre is támad. Felháborítónak tartjuk, hogy a környezetvédelmi ügynökség szerint a család valószínűleg nem kap majd kártérítést, mivel a szárnyasok nem voltak bevezetve a gazdasági regiszterbe. Egy ilyen helyzetben sokkal nagyobb a kár, mint pár szárnyas értéke, ezért meg kell kapniuk a kártérítést”.

A megyei tanács elnöke többször megfogalmazta: kéttípusú kvótára van szükség, ami a medvék kilövését illeti. Egyik a vadgazdálkodást segíti, amely a medvepopuláció színvonalának megőrzéséhez járul hozzá, a másik kvótának pedig a pálfalvihoz hasonló, sürgősségi esetekre kell vonatkoznia.

Hargita Megye Tanácsának elnöke kéri a pálfalviakat és a környéken élőket, hogy minden fotót, videót, vagy más bizonyítékot, amely a medve garázdálkodásával kapcsolatos, küldjenek el az info@borbolycsaba.ro címre, hogy ezeket mellékelhessék az eltávolítási kérelem mellé, amit a minisztériumhoz eljuttat a megyei önkormányzat és a vadásztársaság.

A medvék által okozott károkról bővebben: https://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Csíkszereda, 2019. július 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.