fbpx

A műemlék templomok Székelyföld kiemelkedő értékei

Az etédi és a községhez tartozó küsmödi műemlék templom, illetve a szintén Etédhez tartozó kőrispataki templom helyzetéről, valamint a vadkárok okozta problémákról és ezek megoldásának lehetőségeiről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a településen tett január 7-i látogatása alkalmával.

Az etédi és a községhez tartozó küsmödi műemlék templom, illetve a szintén Etédhez tartozó kőrispataki templom helyzetéről, valamint a vadkárok okozta problémákról és ezek megoldásának lehetőségeiről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a településen tett január 7-i látogatása alkalmával.
Hargita megye nyugati részének turisztikai vonzereje lehet az a három, Etéd községhez tartozó református templom, amelyek helyzetéről a helyszínen tájékozódott szombaton Borboly Csaba Szőcs László etédi polgármester kíséretében. Küsmödön Lukács Ferenc református lelkész és Elekes Mihály gondnok, Etéden Ferenczi Lajos református lelkész mutatta be a megyei tanács elnökének a két helyi feljavításra váró műemlék templomot. Kőrispatakon Szász Lóránt református lelkész tájékoztatta Borboly Csabát a helyi református templom feljavítási munkálatainak haladatáról, amit a megyei tanács támogatott, és folytatni szeretnék.
– Etéden sok fejlesztést támogatott a megyei tanács, utakat építettünk, közösségi beruházásokat valósítottunk meg, kultúrotthonokat, iskolákat újítottunk fel – hangsúlyozta Borboly Csaba. – Etéden, Küsmödön és Kőrispatakon is már elkészültek a megyei tanács támogatásával a ravatalozók, amelyek átadásra várnak. A községnek jövőképre, fejlesztési stratégiára van szüksége, hogy gazdasági szinten is önfenntartóvá válhasson. Ebben a turisztikai értékek fontos szerepet kell, hogy kapjanak, így a műemlék templomok is, amelyek Székelyföld kiemelkedő értékei, ezért lehetőségeink szerint segítjük ezek felújítását és Etéd község vallásturizmusának fellendítését.
Bővítené a vadkárok csökkentésére irányuló programot a megyei tanács elnöke
Etéden felmerült a vadkárok problémája, amelynek megoldására a megyei tanács számos lépést tett az eddigiek során. Pozitív eredményeket értek el egyes gazdák a villanypásztorok felszerelésével, így Borboly Csaba kezdeményezni fogja a megyei tanácsban, hogy a vadkárok csökkentésére irányuló programot bővítsék az értékes mezőgazdasági területek körbekerítéses védelmét támogató pályázati programmal.
– A székely ember mindig megvédte a mezőgazdasági területét az ezt a célt szolgáló tanorokkal és gyepűvel. Ezt a hagyományt szeretnénk feleleveníteni, akár a rendelkezésünkre álló modern eszközök segítségével, elsősorban azokon az értékes mezőgazdasági területeken, amelyek régebben is a tanorok részét képezték – jelentette ki a megyei tanács elnöke.
Borboly Csaba a villanypásztorok megfelelő követelmények szerinti felszerelését négyes pillérű támogatási rendszerben képzeli el, így a megyei tanács, a helyi tanácsok, a vadászegyesületek és a gazdák közös hozzájárulásával tartja megvalósíthatónak. Elképzelését rövidesen előterjeszti a megyei tanácsnak, és ha a testület elfogadja azt, már idén életbe léphet a vadkárok felszámolásának újabb támogatási rendszere.

Székelykeresztúr, 2012. január 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.