fbpx

A nagybányai polgármester ma lép be az országos/megyei politikába

Mostanáig helyi politikus volt, egy nagyobbacska város, megyeközpont polgármestere, de holnaptól már az országos politika szereplője lesz, ugyanis Crin Antonescu pártelnök, ha igazak e cikkben foglaltak, kizáratja a Nemzeti Liberális Pártból. És ezzel meg is teremti egyik potenciális kihívóját.

Cătălin Cherecheşt legutóbb 85%-kal választották meg polgármesternek a nagybányai polgárok, így az ott élő magyarok is. A következő választáson ez az arány minden bizonnyal lesz körülbelül 95 százalék. Ha vannak országos politikai ambíciói, akkor  ez a kizárás azt nagymértékben elősegítheti, egy megyeközponti város vezetése ugyanis tulajdonképpen független a politikai pénzosztogatásoktól, tehát ha holnaptól Nagybánya egy vasat sem kap a kormánytól, akkor is zavartalanul tud működni, fejlődni. Ha ehhez még hozzátesszük azt, hogy a nagyobbik kormánypárttal (PSD) igencsak jók a kapcsolatai, akkor még könnyebb ezt belátni.

Minden bizonnyal tudja ezt Antonescu is, de úgy ítélte meg, nincs mit tennie, mert most, a választási siker után még elég erősnek érzi magát e politikai kicsinálás-sorozathoz, viszont tudja, hogy ahhoz már gyenge, hogy a Cătălin Cherecheş vagy Andrei Chiliman fémjelezte kritikák ellenére többségi támogatását megőrizze.

Antonescu most kizáratja Cherecheşt, de ezzel valójában nem erőt mutat, hanem a gyengeségét árulja el, azt, hogy fél. Természetesen nem lesz könnyű Cherecheşnek sem, mert az Antena tévéadókat meg mindenféle ellenőrző szerveket nap mint nap a nyakára fogják küldeni a román politikában jól bevált technikák szerint, de túl lesz ő ezeken, és biztos vagyok benne, hogy az inkább előbb, mint utóbb megbukó Antonescu helyén ő lesz az egyik potenciális jelöltje az Antonescu utáni Nemzeti Liberális Pártnak, ha egyáltalán marad még valami a pártból.

Az is lehetséges, hogy Cherecheş nem táplál országos ambíciókat, és akkor nem kétséges számomra, hogy a helyi PSD-vel közösen nagyon rövid idő alatt politikai értelemben mentesíti Antonescutól Máramaros megyét. Andrei Chiliman kizárásával pedig Bukarestben fogja magát lenullázni Antonescu. Mit mondjak: sok sikert a lejtőn lefelé!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.