fbpx

A nehéz helyzetbe született gyerekek életszínvonalának javításáért dolgozunk

Elkezdődtek a bontási munkálatok Székelykeresztúron a Súlyosan Sérült Gyermekek Elhelyezőközpontjának helyszínén, ahol munkalátogatáson vett részt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője március 23-án.

A beruházásról készült videó megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/287849279369622

Elekes Zoltán elmondta, a bontási munkálatokat egy régészeti feltárás követi, majd utána kezdődhet az építkezés. „Bár egy hosszú folyamat kezdetén vagyunk, bízunk benne, hogy gyorsan és gördülékenyen fognak haladni a munkálatok, hogy mielőbb megépüljön a létesítmény” – tette hozzá.

„Két családi védett ház építését tervezzük, melyekben 12-12 sérült gyereket fogunk elszállásolni. Emellett egy olyan kezelőközpontot létesítünk, ahol nem csak a két ház lakói részesülnek különböző kezelésekben, hanem megnyitjuk kapuit Keresztúr-kistérség összes sérült gyereke számára, akiknek nincs lehetőségünk máshol ilyen típusú szolgáltatásokat igénybe venni” – nyilatkozta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

„Egy élhetőbb élet lehetőségét adja ez a központ azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, akik nehéz helyzetbe születtek. Fontos, hogy olyan otthoni, védett körülmények között tudjuk nevelni és tanítani őket, ahol végre biztonságban érezhetik magukat” – fejtette ki Borboly Csaba, és hozzátette, nem elhanyagolandó tény, hogy a központ közel 30 munkahelyet biztosít Székelykeresztúr és vonzáskörzete számára.

A projekt előzménye visszanyúlik 2012-re, amikor az elhelyezőközpont kérésére, Székelykeresztúr akkori polgármestere szándéklevélben ajánlott fel a kórház kertjéből egy 50 áras részt saját ingatlan épًítése céljából, ugyanis a Gyárfás kúria, amelyben jelenleg a Székelykeresztúri Súlyosan Sérült Gyermekek Elhelyezőközpontja működik, nem biztosítja a kedvezményezettek számára a minőségi szabványok szerinti szükséges lakóterületet, megfelelő és elegendő helyet az orvosi ellátáshoz, fizioterápiához, pszichológiai támogatáshoz, illetve a szabadidő-programokhoz. Ugyanakkor, ebben az épületben nehéz az élelmiszereket és felszereléseket tárolni a kedvezményezettek számára.

A megyei tanács elnöke arra is kitért, bízik benne, hogy a Gyárfás-kúria abban a méltó formájában lesz visszaadható, amely az egyetemes magyar irodalom és történelem alapjaként szolgál.

A megyei tanács alelnöke ismertette a beruházás finanszírozásának részleteit is:

A projekt futamideje 41 hónap (2019. 04.01. – 2022.08.31.), és az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg, a Regionális Operatív Program REGIO 2014–2020 révén. A pályázat teljes értéke közel 5,5 millió lej, ebből több, mint 4,5 millió lej a REGIO 2014-2020 Programon keresztül támogatott, vissza nem térítendő összeg, a különbséget pedig – közel 1 millió lejt – Hargita Megye Tanácsa finanszírozza, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül.

A pályázat társfinanszírozója az Európai Szociális Alap a Humán Tőke Operatív Program 2014–2020 (POCU) révén. A projekt teljes értéke közel 8 25 millió lej, ebből 5,9 millió lej vissza nem térítendő támogatás, a különbséget pedig –  közel 2, 34 millió lejt – Hargita Megye Tanácsa finanszírozza a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.