fbpx

A nemzet költőjének állított emléket Székelyszenterzsébet

– A mai nap nem csak az Önök közössége, hanem egész megyénk számára is ünnepi alkalom, hisz a szabadságharc költőjének, a lánglelkű Petőfi Sándornak állítunk emléket – fogalmazott a szoboravató ünnepségen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vasárnap délután Székelyszenterzsébeten.

A magyarországi Eperjeske testvérgyülekezettől a pünkösdi falutalálkozón kapott egy szép cserefából faragott Petőfi mellszobrot a székelyszenterzsébeti gyülekezet, amelyet az új óvoda udvarán állítottak fel.

Kincses Kálmán, székelyszenterzsébeti református lelkipásztor meghívásának eleget téve az ünnepségen köszöntő beszédet mondott a megyeitanács-elnök is, aki példaként állította a ma ifjúsága elé Petőfi Sándor alakját, hisz Petőfi is élharcos volt, mint ahogy a székelység ma is a magyar nemzet élcsapatának számít.

Borboly Csaba beszédében visszahivatkozott Nyergestetőn megfogalmazott gondolatára, mely szerint 1848-1849-ben a székelység volt Magyarország egyik élcsapata, élharcosa. Megítélése szerint példát kell ma is mutatnunk, hogy tudjunk Kárpát-medence szintjén is élcsapatként megmutatkozni.

A megyeitanács-elnök emlékeztetett arra, hogy holnap lesz Székelykeresztúron a Gyárfás-kúriánál Petőfi utolsó vacsorájára való megemlékezés. Ha Petőfi utolsó vacsoráján szólna, mit mondana? – tette fel a kérdést. Bizonyára az összetartozás fontosságáról beszélne, arról hogy mindenkinek szerepe és feladata van a közösségben.

– Ha Bukarestben valamit el is érünk, azt pereskedéssel és egyéb úton sokszor elvitatják és elveszik, ezt mondatja velünk az elmúlt évek tapasztalata.  Budapest részéről határozott kiállást láthatunk. Mindenki a saját helyén kell tegye a dolgát, és fontos, hogy éljünk a döntés szabadságával, hogy a magyarság sorsa jó irányba haladjon tovább.

A megyeitanács-elnök elmondta, a lehető legjobb helyre került a mellszobor, hisz így a gyerekek minden nap láthatják, felnézhetnek a nemzet költőjére.

– Úgy érzem, hogy ez a szép, cserefából faragott Petőfi mellszobor méltó helyre került felállításra. Az óvoda udvarán, ami élettel teli, ahol a fiataljaink felnőnek majd az ő árnyékában, ahol majd minden év március 15-én megünnepelhetik nemzeti költőnket és a magyar szabadságharcot. Így válhat Petőfi az elkövetkező nemzedékek számára is példaképpé – zárta köszöntőjét a megyeitanács-elnök.

Aláírták a testvértelepülési szerződést

A nap másik kiemelkedő mozzanata volt, hogy Újszékely és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Eperjeske hivatalosan is aláírta a testvértelepülési szerződést, amelyet kézjegyével Borboly Csaba megyeitanács-elnök is ellátott. Az ünnepi alkalmon jelen volt Tilki Attila magyar országgyűlési képviselő is.

Az ünnepségről készült helyszíni rövid videók megtekinthetők az alábbi linkeken:

https://www.instagram.com/p/BXLjet0DZdz/?taken-by=borbolycsaba

https://www.instagram.com/p/BXLkeGXjOdB/?taken-by=borbolycsaba

https://www.instagram.com/p/BXLktlKjDnM/?taken-by=borbolycsaba

Csíkszereda, 2017. július 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.