fbpx

A nemzeti identitás biztosítéka lehet a vallásturizmus

Hit és identitás – Nemzeti kegyhelyeink szerepe a magyar nemzet mindennapjaiban címmel szervezett testvérmegyei vallásturisztikai konferenciát Hargita Megye Tanácsa és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye november 9-én a csíksomlyói Jakab Antal Házban.

A konferencián olyan fontos témakörökét vitattak meg a résztvevők, mint a vallási zarándoklatok szerepe a turizmusban, illetve a hit és identitás közötti kölcsönhatások.

– Hargita Megye Tanácsának elsősorban lélektani szempontból fontosak a testvérmegyei kapcsolatai, hisz az egymáshoz vezető úton nem lehetnek, nincsenek határok – mondta, Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke és kiemelte büszkék lehetünk arra mi, magyarok, hogy az Európa szinten egyre hanyatló vallásturizmus térségünkben nem csupán jelen van és létezik, hanem egyre erősödik is.

– Közösen, nemzeti összefogásban meg tudjuk védeni közösségünket az Európa szinten elterjedt liberális értékrombolástól – hangsúlyozta az alelnök.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője rövid bemutatót tartott nem csupán a Mária út eddigi turisztikai vonzatáról és jövőbeni fejlesztési terveikről, hanem a zarándokút közösségformáló értékeiről és a lélekre gyakorolt jótékony hatásairól is, majd Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke is röviden ismertette tevékenységüket.

Tánczos Barna szenátor elmondta, túl a lelki megnyugváson a csíksomlyói búcsú évről évre az nemzeti összetartozás, a testvéri szeretet érzésével tölti el a zarándokokat.

– Ha megőrizzük ezen értékeinket, identitásunk évszázados garanciájának tekinthetjük azokat a jövőben is – emelte ki a szenátor.

valláskonf2

Urbán Erik Ferences szerzetes és a csíksomlyói kegytemplom igazgatója kifejtette, kegyhelyeink a turisztikai desztinációkon túl, olyan találkozások helyszínei, melyek mindenkinek megmutatják helyes utat.

– A turistákat amikor megérinti a kegyhelyeink misztériuma és megérzik Isten jelenlétét, zarándokokká válnak és a csoportok közösséggé alakulnak – mondta Orosz István atya, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely igazgatója, majd hozzátette, kegyhelyeink hivatása éppen az, hogy ezek a turisták megtalálják önmagukat az Istennel való találkozásban és megtanuljanak nem csak a szemükkel, hanem a szívükkel is látni.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, örömmel tölti el és nagy lehetőséget lát abban, hogy a vallásturizmus révén azoknak a személyeknek is spirituális élményt lehet biztosítani, akik egyébként nem vennének részt a vasárnapi misén.

valláskonf1

– Fontos megemlítenünk a vallás családalapításra gyakorolt pozitív hatását, mely nélkül szinte identitásról sem beszélhetünk, hisz a család a társadalom és a nemzet alapja – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és hozzátette, a testvérmegyei kapcsolatok és a vallásturizmus révén is erősíteni kell a fiatalokban az identitástudatot, illetve olyan perspektívát kell biztosítani számukra, mely az itthonmaradásra és az itthoni családalapításra sarkallja őket.

Borboly Csaba köszönetet mondott a magyar kormánynak is, hogy felelős döntéseivel támogatja a nemzet egységét és az identitás erősítését.

A megyeelnök gondolatai a hitről és identitásról az alábbi linken olvashatóak.

 

Csíkszereda, 2018. november 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.