fbpx

Hit és identitás

Gyakran idézik Robert Schuman mondását: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.”

Az Európai Néppárt e heti, helsinki kongresszusán Orbán Viktor miniszterelnök ezt kiegészítette: „Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz.”

Ma Európában mindennapos lett a vallás szerepének és a nemzet létének a megkérdőjelezése.

Nálunk ez nem kérdés: tudjuk, hova tartozunk, melyek az értékeink.

Számunkra fontos a közösség.

És mi itt Székelyföldön mindig is hittük, hogy nemzet és hit összetartozik.

A kulturális identitásunk része a vallás, őseink hite.

Az identitásunk megőrzésében fontos szerepük van az egyházaknak.

Vallási értékeink, épületeink, kegyhelyeink lelki gazdagságot jelentenek.

Ugyanakkor nem bűn, ha ennek a gazdasági jelentőségét is észrevesszük, hisz a megmaradás elengedhetetlen eleme egy erős gazdaság is.

Ez a gazdasági jelentőség pedig a turizmusban, a vallási turizmusban rejlik.

Tehát nem véletlen, hogy romániai szinten lakosságarányosan a legtöbbet talán Hargita megyében fordítunk az egyházakkal való együttműködésre: a múlt évben közel 2 millió eurót tett ki ez az összeg, idén eddig 1 millió eurót.

Ugyanakkor vannak még olyan programok, amelyeket a helyi polgármesteri hivatalokon keresztül támogatunk.

Idén eddig 119 egyházi fejlesztésnek, beruházásnak nyújtunk támogatást, odafigyelve mindegyik történelmi egyházra.

Szépülnek, gyarapodnak az egyházaink ezáltal.

A magyar kormány nagyon felelős döntésével támogatja mindezt.

Emellett mi is azt kívánjuk erősíteni, hogy Székelyföld továbbra is megmaradjon keresztény hitében, és ehhez legyen megfelelő intézményrendszerünk.

Hiszünk abban, hogy az egyházak közösségépítő erejét erősíteni kell.

Hargita megye 103 településében az egyedüli intézmény az egyház, hisz olyan kisfalvakról van szó, ahol nincs más szolgáltató intézmény, így az egyház látja el a kulturális élet szervezését és a többi tennivalót is.

Programunkkal el tudjuk érni, hogy vonzóbbá tegyük az imatermeket, hittantermeket, a közösségi tereket, és hogy meg tudjuk őrizni a műemlék templomainkat.

Nemcsak hitéleti tevékenység szempontjából fontosak műemlék templomaink, ezek ezeréves múltunk hitelesítői is, ugyanakkor fontos turisztikai desztinációk is.

Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlítenünk a vallás családalapításra gyakorolt pozitív hatását, mely nélkül szinte identitásról sem beszélhetünk.

A nyugati országokhoz viszonyítva nálunk, egyházainknak köszönhetően még erős a hagyományos család eszméje (anya, apa, gyerekek)

Bár érezhetően kissé kitolódott a gyermekvállalási korhatár itthon is, örömmel tapasztalom hivatalomban is, hogy a fiatal nőknek még mindig a gyermekvállalás és a család az elsődleges prioritás, amelyben egyértelmű szerepe van a vallásos nevelésnek.

Hiszem, hogy kitartva értékeink mellett, jól gazdálkodva velük szebbé és jobbá tehetjük a körülöttünk lévő világot és ezáltal egyre többek számára válik vonzóvá térségünk.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.