fbpx

A Nemzetközi Megyenapon elhangzott köszöntőbeszédem – a nemzeti összetartozás napján

Kedves Vendégek,

tisztelt Meghívottak!

 

Szeretettel üdvözlök mindenkit!

 

A megye egy ezeréves intézmény a Kárpát-medencében. Megyéink mélyen gyökereznek a nemzet történetében, és mi ennek a hagyománynak vagyunk a továbbvivői, működtetői. Felelősségünk a magyar szó, a magyar hagyomány megőrzésében, továbbadásában hatalmas.

 

Van két nagy közös kincse Hargita megye és a magyarországi testvérmegyéinek, illetve testvértelepüléseinek: egy nyelvet beszélünk, és közös a történelmi emlékezetünk. Ez a kincs felbecsülhetetlen értékű, amelyből jövő építhető. Azon is dolgozunk hosszú évek óta, hogy ez az értékközösség egyben érdekközösség is legyen, ami a kölcsönös fejlődést szolgálja.

 

A Hargitai Megyenapok minden évben egy kiemelkedő, várva várt eseményt jelentett számunkra. Nemcsak a számos kulturális, képzőművészeti, turisztikai és szakmai eseménysorozatok megszervezése szempontjából, de a pünkösd, a csíksomlyói búcsú és a magyarországi, Kárpát-medencei partnereinkkel való találkozó lehetősége miatt is.

 

Számos esetben érezhető volt, hogy a helyi önkormányzatok és a közvélemény számára a nemzetközi szerepvállalás tevékenysége nem tűnik kiemelkedő prioritásnak, hisz számos helyi problémával, közösségi kihívások megoldásával szükséges foglalkoznunk. Viszont fontos, hogy tudatosuljon mindannyiunkban: a nemzetközi kapcsolatok, a külföldi partnerségek megoldást jelenhetnek, fontos eszközök lehetnek az egyes helyi problémák leküzdéséhez, illetve a helyi közösség életminőségének növeléséhez.

 

Hargita Megye Tanácsa összesen 13 magyarországi megyei önkormányzattal tartja a kapcsolatot, és öröm látni azt a számos eredményt, közös kezdeményezést, megvalósított pályázatot, amely mind bizonyítja, hogy ezek az együttműködések mára már túlnőtték a protokolláris kooperáció szintjét. 

 

Az imént említettem, hogy közös kincseink vannak. Az idei megyenapokat Kárpát-medencei partnereinkkel karöltve szerveztük. Abból az elgondolásból, hogy még erősebbre kell fűznünk a kötelékeket, még erősebbre kell szőnünk az összetartozás szövetét. Mert hisszük, hogy egymásból erőt tudunk meríteni. A mi nemzedékünk lehetőséget kapott arra, hogy a szétszakított kötelékeket újra összekösse, megerősítse. Ezzel a lehetőséggel kell minél jobban élnünk, hogy száz év múlva is legyen magyar beszéd, magyar élet és magyar hagyomány a Hargita tövében.

 

Jelen eseményünk célja, hogy újból találkozzunk, ezúton sajnos csak itt a virtuális térben, az összetartozás jegyében, és az is, hogy megosszuk egymással és a kedves nézőközönséggel az elmúlt időszakban tapasztalt kihívásokat és jó példákat. E tapasztalatok megosztása mindannyiunknak segíthet a járványhelyzet utáni újrakezdésben!

 

Ezúton szeretettel köszöntöm vendégeinket: Kelemen Hunor szövetségi elnök urat, V. Németh Zsolt miniszteri biztos urat, Böjte Csaba testvért, Hargita megyei parlamenti képviselőinket és szenátorainkat, alelnök urakat és kiemelt vendégeinket, polgármestereket és testvértelepülésük vezetőit. Továbbá szeretném megköszönni Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János államtitkár úr videóüzenetét. És nem utolsósorban köszöntöm testvérmegyéink elnökeit:

o   Rideg Lászlót, Bács-Kiskun megye elnökét

o   Zalai Mihályt, Békés megye elnökét

o   Bánné dr. Gál Boglárkát, Borsod-Abaúj-Zemplén megye elnökét

o   Pajna Zoltánt, Hajdú-Bihar megye elnökét

o   Dr. Juhász Attila Simont, Heves megye elnökét

o   Hubai Imrét, Jász-Nagykun-Szolnok megye elnökét

o   Skuczi Nándort, Nógrád megye elnökét

o   Szabó Istvánt, Pest megye elnökét

o   Seszták Oszkárt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye elnökét

o   Bíró Norbertet, Somogy megye elnökét

o   Fehérvári Tamást, Tolna megye elnökét

o   Majthényi Lászlót, Vas megye elnökét

o   Pácsonyi Imrét, Zala megye elnökét

 

Ezúton tisztelettel meghívom Önöket, hogy kezdjük el az együttgondolkodást, a tervezést, hogy az elkövetkező száz évre is megteremtsük a testvérmegyei együttműködések alapját, az összetartozás érzése tovább erősödjön, minél szélesebb körben, és hogy hosszú távon minden itthon és otthon lakó érezze az e kapcsolatokban gyökerező fejlesztések eredményeit.

 

Továbbá szívből köszönöm a Hungarikum Bizottság kiemelkedő munkáját és nyitottságát, ami révén a pünkösdi búcsú idéntől már hungarikum lett. Ez megtisztelő számunkra, és büszkék vagyunk rá, hogy ez az ünnep immár az Értéktár része. Köszönöm Nagy István miniszter úrnak és V. Németh Zsolt miniszteri biztos úrnak!

 

A fenti célokért is, Pajna Zoltánnal, a Magyarországi Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökével együtt egy közös nyilatkozat szimbolikus elfogadását tűztük napirendre, amellyel biztatni szeretnénk minden jelenlevőt a testvérkapcsolatok újraértékelésére és a fellendítésére.

 

Elmondhatom, hogy Hargita sok szempontból a legkisebb a megyék sorában, de lelkiségében, spirituális erejében az első. Itt található a magyarság lelki központja: Csíksomlyó. Világi hatalomban talán az utolsók, a lelki hatalomban viszont talán az elsők vagyunk.

 

Évente zarándokok százezrei jönnek a pünkösdi búcsúra. A számos Magyarországról érkező vendég, látogató nélkül nem érezzük igazinak a pünkösdi ünnepeket. Ennek a jelentősége felbecsülhetetlen, erősíti a Kárpát-medencei összetartozás-tudatot.

 

Hálás vagyok, hogy újból találkozhattunk, legalább így, a virtuális térben, és bízom benne, hogy hamarosan személyesen is ellátogatnak Székelyföldre.

 

Csíkszereda, 2020. június 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.