fbpx

A nyikómalomfalvi derítőállomás működését tekintették meg

Nem feljelentésekkel, hanem konstruktív hozzáállással, szakmai segítséggel lehet megoldani a nyikómalomfalvi derítőállomás okozta problémát – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azon a terepszemlével egybekötött július 30-i, szombati beszélgetésen, amelyet a Nyikó patak szennyezését jelző civilszervezetek képviselőivel folytattak. A megyeelnök arra kérte a jelenlévőket, hogy működjenek együtt, hiszen egy feljelentés nyomán kiszabott bírság akár csődbe is vihet egy szolgáltató céget, amivel csak távolabb kerülnek a helyzet rendezésétől. Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere elmondta, hogy első mandátuma kezdetén, 2012-ben egy évek óta megépült, ám nem működő derítőállomást vett át csapatával, és rengeteg munkába került, míg sikerült szolgáltató céget létrehozni, és ezzel az önkormányzati tulajdonú céggel 2013-ban beindították a létesítményt. Menet közben derültek ki a kivitelezési hiányosságok, például a rosszul bekötött elektronikai berendezés. Jelenleg egy új alkatrész beszerelésével orvosolnák a problémát, már megvásárolták a 60 méteres elvezető csövet, és rövidesen le is helyezik. A végleges megoldást viszont a község szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése jelentené, erre európai uniós pályázatot nyújtottak be 1 163 227 euró értékben, amiből 300 ezer euró a derítőállomás fejlesztésének értéke.

A jelenlévők megadták egymás elérhetőségét, és abban maradtak, hogy a szervezetek képviselői szakmai segítséget nyújtanak a deírtőállomás problémájának megoldásában. Borboly Csaba megköszönte az UTCA – Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport munkáját és együttműködését, mert így, összefogással már neki lehet fogni a gondok orvoslásának.

Az UTCA megbeszélés utáni reakciója itt olvasható: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1208374899207254.1073741902.1154277474616997&type=3

 

Csíkszereda, 2016. július 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.