fbpx

Közösségi ház létesült Újszékelyen

Az unitárius templom 200. évfordulója mellett régi álom megvalósulását is ünnepelte szombaton Újszékely közössége: átadták a felújított kántortanítói lakást, amely közösségi házként működik ezentúl. A munkálatok terve már 2012-re elkészült, de még meg kellett szerezni a különféle engedélyeket. A lakás leromlott állapotban állt, mivel bár az unitárius egyházé az épület, tanárok és téesz-alkalmazottak használták szolgálati lakásként a múlt rendszerben és utána is. Az egyháznak meghaladta az erejét a létesítmény rendbetétele, de összefogással sikerült közösségi házzá alakítani, ahol heti tevékenységeket folytathatnak, idősklub és vasárnapi iskola működhet benne, de konyhát és szálláshelyeket is kialakítottak.

Az istentisztelettel egybekötött ünnepségen Lőrinczi Lajos esperes példásnak nevezte azt az összefogást, emberfeletti erőt, hitet, amellyel sikerült megvalósítani a tervet.

– Ez a ház jó példája annak, hogy a siránkozás, panaszkodás helyett messze előre kell nézni, meg kell találni a célt, az álmot – mondta az esperes. – Ugyanakkor arra figyelmeztetett: könnyebb valamit megszerezni, felépíteni, mint megtartani.

Borboly Csaba, a felújítást több mint 150 ezer lej értékben támogató Hargita Megye Tanácsa elnöke méltatta a megye nyugati részén tapasztalható összefogást, és kijelentette: nagy öröm, „óriási visszacsatolás” számára, amikor egy korábban megbeszélt terv megvalósul. Úgy látja, ez a felújítás a megyei tanács Kisfalu keretprogramjával összhangban van, amely a fiatalokat hazatérésre ösztönzi. A megyeelnök kiemelte Berei István, a megyei tanács székelykeresztúri területi irodája munkatársának szerepét, aki végigvitte az ügyet, valamint annak a 15 kollégájának a tevékenységét, aki szintén ezért dolgozott.

– Az újszékelyiek tudtak a kicsiből nagyot alkotni, ami elismerést érdemel. Öröm volt együtt dolgozni – jelentette ki megjegyezve: már látja a további tennivalókat.

Megköszönte a június 5-én megszavazott bizalmat, és arra kérte a jelenlévőket, hogy továbbra is bízzanak az RMDSZ-ben.

Jakab Zsolt újszékelyi lelkész elmondta, hogy a kántortanítói lakás 1874-ben épült, és a felújításnál az eredeti épülethez hűen, minden centihez ragaszkodtak. Gúnyolódással és kicsinyhitűséggel is szembe kellett nézniük, de mindezek ellenére sikerült elérni a célt, mutatott rá.

Az ünnepség a helyi fúvószenekar műsorával zárult. Jelen voltak a newporti (USA, Massachusetts állam) testvérgyülekezet képviselői is.

Borboly Csaba az ünnepség előtt élő videóval jelentkezett a Facebookon, megtekinthető itt: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1236465246372572/

Csíkszereda, 2016. július 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.